A mi Erzsébetvárosunk

963. Damjanich u. 50., átadva

2019. november 08. - amier

Mi jó másfél éve írtunk a Damjanich utca 50. szám alatti, egykori Regnum Marianum székházban akkor már gőzerővel folyó felújításról. Mostanra végeztek a munkálatokkal, és tegnap át is adták a teljesen felújított (és átépített) székházat. A házban a Szent Máté Kulturális Központ működik majd – írja a Magyar Kurír katolikus hírportál. Az új katolikus kulturális központban 200 fő befogadására alkalmas konferenciaközpont, 80 fő részére szállás, továbbá irodák, parkolók és kiegészítő funkcionális terek kaptak helyet.

dami50-2019.jpg

Fotó: Magyar Kurír

A háromemeletes épület 1895-ben Dombai Sándor és neje megrendelésére eredetileg bérháznak épült, de 1901-ben Majláth Gusztáv erdélyi püspök saját családi vagyonából megvásárolta az Esztergomi Főegyházmegye számára.

A Regnum Marianum lelki, szellemi közösség az 1800-as évek végén alakult; 1902-ben jegyezték be Rómában, mint kongregációt. Majláth Gusztáv püspök kezdeményezéséből jött létre, aki Erdélyből települt át Budapestre. A ház udvarán 1902-ben kápolnát emel- tek*, ennek felszentelése 1931. június 14-én történt meg. Az épület falán hosszú ideig emléktábla volt látható: "Itt működött 1896-tól a kamaszfiúk hittantanárainak otthona a REGNUM MARIANUM ifjúsági centrum. A Házból kiűzetésük 40. évfordulóján a meghurcolt atyák tiszteletére. 1991. november 26. - hálás növendékeik"

dami50-2008.jpg

Az épület 2008-ban

A kétezres években a főegyházmegye visszakapta a rossz állapotú épületet, amely egy évtizedig üresen állt, majd 2016-ban, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 230 millió forintos támogatásával elindulhattak a felújítási munkák. Ez fejeződött most be.

*1944. július 2-án az amerikai légierő az Andrássy út külső szakaszán berendezkedett német hadvezetést kereste bombáival, de helyette a Damjanich utca liget felőli végét sikerült eltalálniuk. Az egyik bomba pontosan a Regnum lakta bérház udvarára esett, félig összedöntve a kis kápolnát, melynek újjáépítéséről lemondtak.

P.s.: Ami azért még mindig csípi a szemem: a ház földszintjének jobb oldalán mostanra minden további nélkül egy újabb bejáratot nyitottak. A 2008-as felvételen jól látszik, hogy ott egy – a másik oldal tükörképeként – szintén egy íves záródású, díszes ablak volt. Hát most már nincs…

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7715297586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása