A mi Erzsébetvárosunk

Damjanich utca 50.

2016. június 05. - amier

1895-ben Dombai Sándor és neje megrendelésére épült háromemeletes eklektikus bérház, a Regnum Marianum épülete.  A Regnum Marianum lelki, szellemi közösség az 1800-as évek végén alakult; 1902-ben jegyezték be Rómában, mint kongregációt. Majláth Gusztáv püspök kezdeményezéséből jött létre, aki Erdélyből települt át Budapestre.

dami50-1.jpg

Majláth saját családi vagyonából aztán megvásárolta számukra ezt a háromemeletes házat, amelynek udvarán kápolnát emeltek*, ennek felszentelése 1931. június 14-én történt meg. Az épület falán emléktábla: "Itt működött 1896-tól a kamaszfiúk hittantanárainak otthona a REGNUM MARIANUM ifjúsági centrum. A Házból kiűzetésük 40. évfordulóján a meghurcolt atyák tiszteletére. 1991. november 26. - hálás növendékeik"

dami50-3.jpg

*1944. július 2-án az amerikai légierő az Andrássy út külső szakaszán berendezkedett német hadvezetést kereste bombáival, de helyette a Damjanich utca liget felőli végét sikerült eltalálniuk. Az egyik bomba pontosan a Regnum lakta bérház udvarára esett, félig összedöntve a kis kápolnát, melynek újjáépítéséről lemondtak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr798780530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása