A mi Erzsébetvárosunk

829. Inkább megsemmisíteni

2018. október 05. - amier

Tegnapelőtt a Magyar Közlönyből megtudhattuk, hogy a büszke és erős Magyarországon 2018. október 15-től tilos közterületen életvitelszerűen tartózkodni. Az ekkortól érvényes szabályok szerint szabálysértés miatt közmunka szabható ki a hajléktalanra, de ha ennek elvégzését nem vállalja, akkor elzárással is sújtható. Az utcáról kitiltott hajléktalan holmi- ját megsemmisítik, már amennyiben azokat nem lehet tárolni. Ha lehet, akkor azt a helyi önkormányzatnak/rendőrségnek kell tárolnia. És mindenről jegyzőkönyvet kell felvenni.

szegenyek_plakat.jpg

Plakát – 1916 júniusa

Egy ideje nem kapcsolom be a tévét-rádiót, nem nézek rá az újságosnál a címlapokra. Ha óriásplakátot látok, reflexből kapom el a tekintetemet.
Próbálok emberként élni. Hitegetem magam: hátha így, hogy csak a négy fal között csinálom, még megtehetem.
Pedig hát dehogy.
A rendszer bekúszik a bőr alá, a zsigerekbe.
Az ingerküszöb már olyan magas, hogy nem is küszöb.
Három méteres ingerfal, betonból.

Ami most történik majd, hogy a nyomorult, kiszolgáltatott nincstelenektől veszik el az utolsó kis motyójukat, megfosztva őket annak az érzésnek a maradékától is, hogy em- berek ők, akiknek tulajdonuk és joguk van – hát ez egyelőre még ezen a falon is átjut.

Azt hiszem, azt már nem akarom megérni, mikor ez sem jut át.

(via Borsi Vera)

Elveszik, amijük van, majd fizettetnek velük azért, mert elvették tőlük. Szégyen. És ez a szégyen mindannyiunké.

***

Október 15-től a hatóságok megsemmisíthetik a hajléktalanok "tárolhatatlan" ingóságait. Tényleg nem tudom, mire vonatkozik a jogszabály, vajon mi számít tárolhatatlannak. De ha egyszer is abban az országban egyetlen nyomorult szerencsétlennek a takaróját, magával hordott kopott-koszos pulóverét megsemmisítik, ahol Orbán Ráhel 12 milliós karórában érkezik meg a kötcsei piknikre, édesapja 17 milliárdos magángéppel repked meccsekre, férje meg több milliárdot visz haza a közösség pénzéből (…), akkor tényleg nevezzük át ezt a területet felcsúti kalandparknak. Mert az a hely a tiborczok partihelyszíne. Ahol meg takarót, teát visznek azoknak, akik fagyoskodnak, a leggyengébb honfitársaknak, na, az a hely Magyarország. (via Pető Péter)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1214283671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása