A mi Erzsébetvárosunk

804. Jártamban, keltemben (7)

2018. július 22. - amier

Kertész utca 20.

Pár hete volt szerencsém bejutni a Kertész és a Wesselényi utca (Wesselényi u. 39.) sarkán álló, egykor szebb napokat is látott házba. Egészen pontosan, épp jött egy lakó, és volt oly szíves, hogy beengedett pár fotó erejéig. A lényegre térve: az itt álló 3 emeletes eklektikus bérház 1901-ben Kanczer Kálmán ólomgyáros megrendelésére épült, aki egy évvel koráb- ban, 1900 körül vásárolta meg az ingatlant a Budapesti Villamos Városi Vasút Rt.-től.

kertesz20-4.jpg

kertesz20-5.jpg

A nagyméretű, dísztégla-borítású épület Kertész utcai homlokzatán oromdísz, neogótikus kőerkélyek, címer- és füzér-díszítések láthatók – de ezekre már ráférne egy felújítás, habár a pesti viszonyok szerint még tűrhető állapotban vannak. Ezzel szemben a kapualj és a lép- csőház már régi pompájában ragyog, nemrég újíthatták fel, méghozzá igen szépen. És ha jól láttam, a belső homlokzatok rendbetétele is elkezdődött…

kertesz20-3.jpg

kertesz20-2.jpg

(Több kép, nagyobb méretben az fb-oldalunkon nézhető meg.)

Azt viszont, hogy ki tervezte, ki építette a házat – nem tudni. A Fővárosi Levéltár erre nézvést semmilyen adatot nem őriz, de az tudható (és most már látható is), hogy a korszak tipikus pesti bérházainál sokkal jobb minőségben épült, a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) akkoriban kiadott hivatalos jelentése is a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta.

kertesz20-1.jpg

A saroktelekre különben először 1850-ben építettek egy földszintes, klasszicista lakóházat Dieschler János terve szerint. Ezt az épületet Dörschug Antal 1870-ben – akkori cím: Te- rézváros, Kertész utca, Aréna utca 20/161. – a tulajdonos, Okenfusz Antal (Ockenfusz?) gyapjúkereskedő kívánságára egyemeletesre átépítette. Ezt az ingatlant vásárolta meg Kanczer, hogy helyére felépíttesse ma is itt álló bérházát.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4814128079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása