A mi Erzsébetvárosunk

700. Jártamban, keltemben (5)

2017. szeptember 15. - amier

Lövölde téren a Lövölde udvar - régen és ma 

LÖVÖLDE UDVAR – ez a felirat látható a Lövölde tér 2-es számú ház homlokzatán. Lövölde udvar? Mire utal ez a felirat? Miről kapta a nevét? Lövölde a belváros kellős közepén? Sok kérdés és lássuk mit is találtam. A régi időkről, az előzményekről van egy jó összefoglaló, ami a sok kérdőjeles mondat egy részére megadja a választ. Íme: A Lövölde téren régen Lövölde állt.

lovolde_udvar1.jpg

Az 1700-as évek elején a céllövészet nagyon fontos védelmi szerepet töltött be, akkoriban a polgárság feladatai közé tartozott a város békéjének őrzése. A pesti polgárságot a XVIII. századtól rendelet kötelezte arra, hogy lőgyakorlatokat folytasson, minden új polgárnak egy évig, hetente egy napon át kellett gyakorolnia a céllövést, de a lövöldék egyúttal a társasági élet egyik színhelyévé is váltak.

lovohaz1.jpg

A fenti rézmetszet az 1824-ben épült pesti lövölde előudvarába vezető, díszes, diadalívszerű főkaput ábrázolja, alatta az egész épületegyüttes alaprajza látható, feltüntetve az egyes helyiségek funkcióját és a kertek kialakítását. A metszetet Kasselik Ferenc rajza alapján Lehnhardt Sámuel készítette, minden bizonnyal 1824-ben.

lovohaz2.jpg

A mostani Astoria környékén álló első "lövőház" utódaként, a mai Vámház körút — Fővám tér — Só utca — Bástya utca — Királyi Pál utca határolta területen épült fel előbb egy ideiglenes, majd 1824-ben az új lövölde, Zambelli András tervei szerint. Nagyszabású ünnepégen adták át a hatalmas épületet, amelyben minden rendelkezésre állt, ami a polgári együttléthez szükséges: vendéglő, pipázó-, társalgó- és táncterem, park. Szükség is volt a sok teremre, a nyitóünnepélyen 300 terítékes vacsorát adtak. A sokak által Pesten legszebbnek tartott, U alakú, hosszú dór oszlopsorral övezett klasszicista épület a Nemzeti Múzeummal versengett – volna, ha nem pusztul el az 1838-as árvízben. De annyira kedvelték a polgárok, hogy 1840-re újraépítették – a város terjeszkedése miatt azonban már a Külső-Erzsébetvárosban, a mai Lövölde téren kapott helyet.

Szóval: A Pesti Lövészegylet 1701-ben alakult meg iparosokból. A lövöldék felállításáról I. Lipót király rendelkezett, később Mária Terézia uralkodása idején változott kötelességből kedvenc időtöltéssé a céllövés. Lövészbálok, különböző mulatságok és lövő versenyek színhelye lett. A mai Lövölde téren felépült lövöldét József nádor 1840-ben avatta fel. A klasszicista stílusban épült lövöldét két épületegyüttes alkotta. Vendéglők, éttermek és kiszolgáló helyiségek, a lövőház lőcsarnokai, oszlopos folyosói és még a lövészmester lakása is itt kapott helyet. Ezt az épületet 1890-ben bontották le. (További részletek az önkormányzat honlapján olvashatók.)

Hasonló leírással találkozhatunk Budáné Juhász Katalin Utak, utcák, terek és épületek Erzsébetvárosban című könyvében. A tér hangulatát Kern András Lövölde térről szóló dala nagyon visszaadja, ezért mindenképp érdemes meghallgatni...

lovolde_ter1894.jpg

Az Ilyen is volt Budapest! lapon azt írják a Lövölde térről (a képen jobbra található a Lövölde tér 2. épület): Az 1840-es évektől Schiesstatte Platz és 1874-től hívják Lövölde térnek. Az itt működő lövöldéről nevezték el a teret. A lövölde épülete 1890-ig állt a téren, majd az épület lebontása után a teret megnagyobbították és bérpalotákat építettek köré. Az 1894 körül készült képen a Lövölde tér látható a távolban pedig a Városligeti fasor. A villamosok már igaziak, alsószedősek és nyitott peronúak. (Megj.: Villamos már nem jár itt, a síneket valamikor felszedték. Jelenleg a 70-es valamint a 78-as troli útvonala érinti a Lövölde teret.)

lovolde2-1.jpg

Jelen blog Utcák, házak, terek rovatában a Lövölde tér 2. szám alatti épületről ezt írja: "1892-ben Wolfram Gergely építőmester megrendelésére épült 3 emeletes eklektikus lakóház íves záródású eredeti kapuval, felette a térnek is nevet adó – de 1890-ben lebontott – Pesti Lövöldére utaló felírat: Lövölde-udvar. Mivel maga a megrendelő is építész volt, elképzelhető, hogy a házat is ő tervezte és kivitelezte, de erre nézvést semmilyen adatot nem őriz a Fővárosi Levéltár. Annyi azonban bizonyos, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) 1892 és 1894 között kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat. Mai siralmas állapota azonban már nem mutat erre…"

Bekukkantva a bejárati kapun lévő apró ablakocskán nem tudhattam meg azt, hogy milyen lehet az udvar? Nagy vagy kicsi? Szépen felújított vagy lepukkant?  A ház homlokzatán is ott a felirat, hogy itt van egy UDVAR. Én úgy képzelem, hogy egy meseszép park – a romantikára vágyók paradicsoma – van rejtve a kíváncsi szemek elől. Nagy fákkal, bokrokkal, ezernyi virággal és szökőkúttal, paddal. Mely valamilyen módon megemlékezik arról is, hogy valaha itt a Lövölde volt. Vagy tévednék? Egyszer talán valaki elmeséli.

E.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5512830104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása