A mi Erzsébetvárosunk

Madách Imre út 5.

2017. március 18. - amier

1941/42-ben Faragó Sándor tervei alapján épült 6 emeletes, lapos tetős, vasbetonvázas bérház a Madách Imre út és a Rumbach Sebestyén utca (Rumbach S. u. 16.) sarkán. A Madách téri épületegyüttes szerves része, téglaarchitektúrájának folytatása. Az öttengelyes homlokzat Wälder Gyula tervei alapján készült, a Madách út 1. és 3. számú épületekével azonos kialakítású. Jellegzetes belső részletek: figurális falkép, márvány burkolat, névtábla, ajtók. Az építtető a Pilaszter Házépítő Szövetkezet, a kivitelező Novák András volt. Pincéjében óvóhely és raktárak találhatók.

madach5-1.jpg

A telken korábban egy 1862-ben Gerster Károly építész és neje megrendelésére épült háromemeletes, neogótikus bérház állt. Az angol gótikába hajló, karcsú épületet Wälder Gyula és Árkay Aladár javaslatára a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) 1937-ban megvásárolta és lebontatta, hogy a helyére a Madách tér arculatához jobban illeszkedő bérházat építtethessen fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6812348667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása