A mi Erzsébetvárosunk

Városligeti fasor 49.

2016. március 23. - amier

1894-ben Klösz György számára. építette ezt az eklektikus villát Schubert Ármin és Hikisch Lajos. Az emeletráépítést 1923-ban Sorg Antal cége végezte Klösz György és fia megrendelésére. (Jó lenne tudni, hogy a díszes kerítés és a kapu kinek a kezemunkája...) A villa jelenleg a Resonator Kft. tulajdonában lévő bér-irodaház.

fasor49-1.jpg

fasor49-2.jpg

Klösz György műterme 1867 óta a Városligeti fasor 49-ben működött. Klösz később fiával társulva megalakította az – egészen az 1948-as államosításig működő – Klösz György és Fia Műintézet Rt.-t, amely az ország legnagyobb színes ofszetnyomdájává nőtte ki magát.

fasor49-3.jpg

fasor49-4.jpg

A városligeti 29. számú telekre (mai cím: Városligeti fasor 49. - Damjanich utca 56.) Mitterdorfer János kereskedő 1853-ban Zofahl Lőrinccel terveztetett egy földszintes lakóházat. Mint a Halácsy-térképről is kiderül, L-alakú volt, rövidebb szárnya a Három dob utcai (Damjanich utcai) telekhatáron húzódott, mélyen benyúló udvari szárnnyal. Ehhez épült 1868-ban özvegy Mitterdorfer Jánosné megbízásából egy mosókonyhát és egy színt is magába foglaló toldalék Limburszky József terve alapján. Az épület mögött a fasorig húzódott a kert.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr48521556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása