A mi Erzsébetvárosunk

Kazinczy utca 34.

2015. december 03. - amier

A zsinagógával szemben, az utca töréspontjában álló, a területen korainak számító – 1840-es években épült – L-alakú egyemeletes klasszicista lakóház. Az eredetileg földszintes lakóházra 1862-ben építtette rá Szellesy (Szélesy) László az első emeletet Hild Károly terve szerint. Az ingatlan tulajdonjogát 1879-ben szerezte meg Lederer Sámuel kávéház tulajdonos, majd 1809-ben Hunyadi Ferencné, szül.: Kurszt Irma tulajdona lett.

kazi34-3.jpg

kazi34-4.jpg

kazi34-5.jpg

2009-ben az erzsébetvárosi önkormányzat 800 millió forint uniós támogatást nyert a Kazinczy utca középső szakaszának rehabilitációjára. A "Kultúra utcája" projekt keretében információs pontot, kulturális központot hoztak létre, műemlék épületeket újítottak fel, köztük ezt a pár éve még bontásra szánt (akkoriban borzasztó állapotú) klasszicista műemlék lakóházat is. A külső-belső rekonstrukció után költözött az épületbe a Kazimír bistró és a Zsidó Információs Központ.

kazi34-1.jpg

kazi34-2.jpg

A ház 2008-ban még így nézett ki...

A telek és az épület mai formájában először Halácsy Sándor 1873-as térképén tűnik fel. Utcai szárnyának földszintje 1862-ben már állt, a most megújult homlokzat 1840 körül épülhetett. Az 1873-as térképen látható volt az udvar bal hátsó sarkában egy kisméretű, négyzetes alaprajzú, különálló melléképület; mely ma már nem áll, de a telket övező falakon megmaradt a lenyomata.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr988134820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása