A mi Erzsébetvárosunk

Damjanich utca 34.

2015. június 26. - amier

Az 1894-ben épült 3 emeletes eklektikus bérház terveit Liebner Lipót és neje megrendelé- sére Staerk Sándor építőmester készítette. A jó arányú eklektikus homlokzatú ház az utca méltó része. A felső két szintje dísztégla burkolatú, a harmadik emeleti ablakok egy része balluszteres korlátszerű kiképzést kapott.

dami34-1.jpg

dami34-4.jpg

Szobor- és címerdíszes íves záródású kapubejáró, de az eredeti kapu az idők folyamán eltűnt, valószínűleg a '60-as '70-es években szokásos nagy kapucserék idején. Nem mellékesen ebben a házban lakott egykoron Bródy Sándor, itt írta a „Tanítónő”-t. (Hatvany Lajos: Beszélő házak, 1957.)

dami34-3.jpg

Az egykori városliget 17. számú telek (mai cím Városligeti fasor 29. - Damjanich utca 34.) Három dob utcai (Damjanich utcai) határán korábban álló házról mindössze annyi biztos, hogy egy 1842-es, Diescher János jegyezte terv már átépítésre vonatkozott, tehát itt akkor már állt ház. Elképzelhető, hogy a szóban forgó épületet Sellner Ferenc lakatosmester építtette, aki 1839-1861 között volt a telek tulajdonosa. Ezt követően 1842 és 1864 között öt bővítési terv készült; mindig kicsit hozzátoldottak a már meglévő épülethez. Halácsy 1871-es térképén a Damjanich utcai határon végighúzódó, majd a liget felőli oldalon folytatódó L-alakú épület áll, mindez kb. a telek 1/3-án. Majd lényegében megbontatlan zöldfelület; a fasori határ előtt kis formázott kert látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr67504246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása