A mi Erzsébetvárosunk

358. Sétafika 4.

2015. február 10. - amier

04.jpgMost kivételesen nem a még tavaly október elején félig készen, majd decemberben végre készen átadott Dohány utcai gettó-emlékfalról lesz szó, bár az elmúlt héten meglepődve láttam, hogy az emlékfal elhúzható kocsibejáróként (is) funkcionál, ami azért lássuk be, eléggé szokatlan dolog egy emlékfaltól. De erről majd később.

Tegnap a facebook-on „sétálva” találtam egy bejegyzést a Klauzália oldalán Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárral kapcsolatosan, ezt: Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár, fénykép – "Elkészült? Igazából azt szerettem volna megtudni, hogy miért nem indult el a felújítás. A csatolt üvegzseb oldal szerinti szerződés összege 541.000.000,- Ft, a befejezési határidő pedig 2014. november 30. volt". Tényleg. Miért nem történt még semmi a nagy dérrel-dúrral beharangozott projekttel? És miért nem tudni semmit se a miértekről?

csanyi_utca.jpg

Emlékezetes, hogy a 2014-es holokauszt emlékév folyamán Erzsébetváros önkormányzata május 8-án együttműködési megállapodást kötött a Mazsihisszal, és elvileg megkezdte az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár felállítását a Csányi utca 5.* szám alatti, üresen álló önkormányzati épületnél. A beruházásra a kerület 70 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a Civil Alaptól (ez a legnagyobb volt mind közül), ezen felül a beruházáshoz fővárosi forrásból további 78,8 millióhoz jutott az önkormányzat, amihez Erzsébetváros saját forrásából 392,2 milliót tett hozzá. Így jött ki az 541 milliós végösszeg. (Az épület építési munkái 406 millióba, a múzeum berendezése 95 millióba kerülnek, az egyéb kisebb kiadásokra pedig 40 millió jut.)

A tervek szerint a felújított épület emeleti szintjén működő állandó kiállítás mellett a földszinti tér időszaki kiállításoknak, a tetőtér könyvtárnak, a fedett udvar pedig előadá- soknak, oktatási és egyéb rendezvényeknek ad, adott volna helyet. Tavaly februári határozatában az akkori testület a munkák kezdési időpontját április végében jelölte meg, míg a beruházás befejezését, illetve a tárlat várható nyitását 2015. március 19-i céldátum- ban rögzítette.

És – mint ahogy fentebb már elhangzott – bár az önkormányzat vagyonkezelő cége nyerte a 2014-es holokauszt emlékév civil pályázatán a legtöbb pénzt a "Zsidó Helytörténeti Tár" létrehozására, nagyon úgy néz ki, hogy a helyszínen még egy kapavágás nem történt.

Tehát még egyszer: miért? Illetve: miért nem?

Fedrid Gábor

*Az ingatlant 2007-ben kiürítették, udvarán egy darabig romkocsma működött (Tetthely), majd a hatóság az emeleti lakások nyílásait befalaztatta és ideiglenes jelleggel műemlékké nyilvánította. 2013-ban a Város Mindenkié aktivistái foglalták el a házat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr637159287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása