A mi Erzsébetvárosunk

349. Budapest szívbaja

2015. január 23. - amier

04.jpgRöviden egy mai hír: dübörgés van kerületünk határán. A magyar ügyészséghez és az Európai Bizottsághoz fordult az EU csalás elleni hivatala egy 15 milliárdos fővárosi fejlesztésnél, a Budapest Szíve nevű projektnél talált problémák miatt. A VS.hu szerint az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatot folytatott a 15 milliárdos, nagyobbrészt uniós finanszírozású projektnél, és mit ád' isten, találtak is furcsaságokat.

A tavaly év végéig tartó nyomozás során ugyanis több szabálytalanságot találtak a felújítási munkákat megelőző közbeszerzéseknél. Annyira szabálytalanokat, hogy az OLAF megke- reste a magyar ügyészséget, tegyenek lépéseket az ügyben. Ezzel egy időben javaslatokat tettek az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának is. Valószínű- leg ez arról szól, hogy követelje vissza az EU a támogatás egy részét.

bp_szive2.jpg

A V. kerület egyelőre nem reagált az ügyre, illetve csak annyit írtak: tudtak a vizsgálatról, arról azonban nem kapták tájékoztatást, hogy bármilyen kifogása lenne az OLAF-nak.

Az Index már 2012 tavaszán írt arról, hogy Brüsszelnek problémái vannak a Budapest Szíve programmal, merthogy az Európai Bizottság úgy találta, irányított közbeszerzés folyt. Azaz, úgy írták ki a program közbeszerzéseit, hogy csak bizonyos cégek feleljenek meg nekik. Például műemléki környezetben, több százmilliós referenciákat írtak elő, a tényleges munkák azonban nem történelmi épületekről, hanem járdaépítésről szóltak.

bp_szive3.jpg

A feltételek miatt csak egy konzorcium pályázott, amely nyert is. (A kiírók - V. kerületi önkormányzat és a főváros - versenytárs hiányában elfogadták a pályázati árnál 10-15 százalékkal magasabb ajánlatot.)

A projekt

A főváros 2007-ben hirdette meg a Budapest Szíve elnevezéssel azt a városfejlesztési programot, amely a Kiskörúton belüli terület megújítására és sétálóutcák kialakítására vonatkozott. A mintegy 15 milliárd forintos program három projektből áll, az első az V. kerület, a másik kettő a főváros irányítása alá tartozik.

  1. A “Belváros új főutcája” projekt az V. kerület irányítása alatt. Az I. ütem Petőfi Sándor utca – Károlyi Mihály utca átépítését jelentette, a 5,5 milliárd forintba került, ebből 2 milliárd forint volt uniós pénz. A II. ütem a Ferenciek tere átalakítása volt 4,3 milliárdért, amiből 3,6 milliárd volt uniós pénz. Ez a II. ütem még nem indult el akkor, amikor az EU már jelezte aggályait.
  2. A „Hídfőterek és Új Pesti Korzó” nevű projekt a Március 15. tér és környékének rendezését jelentette 2,24 milliárd forintért, ebből 1,6 milliárd az uniós támogatás
  3. A „Reprezentatív kaputérség” projekt a Károly körút felújítását tartalmazta 3,14 milliárdból, ehhez 2,7 milliárdot adott az Unió.

(forrás: VS.hu)

***

Rogán most jelentheti fel az EU csalás elleni hivatalát is. Szerencsétlen jóember, mindenki őt rágalmazza. Az ingatlanügyek és a megmagyarázhatatlan vagyongyarapodás mellé még ez is beütött neki. A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint legkésőbb két héten belül döntenek a további intézkedésekről...

Devosa Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr617101747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása