A mi Erzsébetvárosunk

268. Esik eső, hull a vakolat

2014. szeptember 11. - amier

04.jpgMeg a stukkódísz. A senkinek fel nem tűnő, kitört nem Madách téri fa húzogatása után, más: tegnapelőtt a Dob utca és a Holló utca sarkán álló háromemeletes épületről egy jókora, 40-50 kilós homlokzatdarab hullott – egyáltalán nem csendesen – a járdára. Szerencsére senki nem sérült meg, a további, már meglazult homlokzatdarabokat pedig a tűzoltók távolították el – írta kedden a Népszabadság (is).

Mindenesetre az eléggé nyugtalanító, hogy mostanában egyre gyakrabban csak a szerencsére van bízva az arra járók testi épsége – ne adj isten – élete.

dob_u20.jpg

Dob utca 20.

Már többször többen leírták itt is, meg máshol is, hogy lassan az egész VII. kerület életveszélyessé válik, mert a jelenlegi önkormányzati vezetés – a korábbi gyakorlattól eltérően – megszüntette a vissza nem térítendő társasházi felújítási támogatásokat. Így aztán nagyon sok 100-120 éves társasház homlokzatának, épületdísz elemeinek állapota négy év alatt rengeteget romlott. És hiába készülnek a szebbnél szebb tűzfalfestések (tényleg szépek, félreértés ne essen, nem a képekkel van bajom), azok sajnos nem tartják össze az omladozó homlokzatokat, házakat.

Gergely József

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr196689899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

durbintss 2014.09.12. 09:10:51

Nekem nem olyan rég csak a vak szerencsén múlott, hogy nem a fejemre, hanem a cipőorromra esett egy törmelék darab a hétkerben. Ha ezekből a helyzetekből indulok ki, akkor valóban közel vészhelyzet van a kerületben. Ha nincs felújítási alap, akkor esély sincs az épületek homlokzati megújulására. De gondolom nincs pénz, bár most a kocsmák adójából van némi bevétele a kerületnek. De ez elment az utcák felújítására (NagyDiófa, Nyár, Klauzál). Alapos ellenőrzésre lenne szükség az utcafrontokon. Az életveszélyes homlokzatokat azonnal rendbe kellene hozatni. Ha a FŐKÉTÜSZ tudja vegzálni a lakókat (néha jogtalanul) mindenféle vicik-vacak tető ügy miatt, akkor ebben az esetben is nagy szükség lenne hatósági ellenőrzésekre. Kétségtelen, hogy sok ház belerokkanna ebbe, de az utcán sétálók biztonsága fontos szempont lenne ugyanakkor. Ha ez így marad, akkor célszerű lesz bukósisakban járni az utákon.

Kerek négyszög 2014.09.12. 11:13:16

Nem kell félni, lesz új és felesleges atomerőmű, egy rakás milliárdos stadion, lehet hogy lesz olimpia, van itt pénz dögivel. Csak nem értem miért nem oda juttatnak, ahová kellene. Szétrohadó kórházak, tetszhalott egészségügy, megnyomorított, elszegényedett ország. De a stadion az bezzeg kell. Nem a széthulló házakra költi a pénzt kedves elnyomó kormányunk, hanem a saját kedvtellésére. De hát erre szavaztunk, úgyhogy nem háborgok tovább, végül is én nem a hétkerben lakok, tőlem szét is hullhat minden ottani ház. Ezt választottuk, el kell fogadni.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.09.12. 11:42:18

@Kerek négyszög: Jó, de akkor az összes többi magánlakást is újítsuk már fel közpénzből! Én is szeretnék a házamra szép új homlokzatot meg a tetőmet is hülyeség volt a saját milliómból megcsináltatni...

V-ger 2014.09.12. 12:49:56

@dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata)!: Te is "műemlék jellegű", vagy "világörökség része" típusú házban laksz?
Csak azért kérdem, mert ezekhez akárki nem nyúlhat(na) hozzá.
Simán 4-5-ös a költsége ebben az esetben a homlokzati felújításoknak.
És sokan _ide születtek_!
Tehát nem nagyon várható el a 70 éves nénitől, hogy legyen erre megtakarítása

Félre ne érts. Igazad van. Ha ez egy "sima" társasház. Akkor oldják meg a lakók.
Esetleg kaphatnak támogatást az alapján, hogy az adott kerület önkormányzata mennyire tekinti "arculatilag kiemelt"-nek a homlokzatot.
Ha viszont a kerület speciális státuszt adott a környezetnek / arculatnak, akkor lehet szépen átvállalni a költségeket minden olyan lakótol, aki a határozat előtt vette birtokba az adott épületrészt.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.09.12. 13:58:29

@V-ger: Ebben egyet értünk!
Amúgy nem hiszem, hogy az adott ház műemlék lenne.

durbintss 2014.09.12. 14:27:39

@V-ger: Lehet, hogy nem várható el, de sok házban egyáltalán nem divat tartalékot képezni felújításokra. Ilyenkor marad a hitelfevétel jobb esetben, vagy a teljes lerohadás. Na ez az amit nem szabadott volna már réges rég hagyni. Ha a kémények állapota ekkora ügy lett mostanság, akkor a homlokzatokhoz is hozzá kellene már nyúlni végre. Egy + hozadéka azért lehet az omladozó vakolatnak: hátha elriaszt néhány romkocsma túristát, így is túl sok van belőlük.

vince941 2014.09.12. 14:40:30

2005 óta műemlék a ház.

70 éves nénik vidéken is élnek, ráadásul sokan családi házakban. Ott havi kilencezerből minden újításra fussa?
Véleményem szerint a közösköltséget kell a ház állapotának megfelelően emelni (és a tisztelt lakóknak, pedig fizetni), nem pedig várni az éppen aktuális kormányra/önkormányzatra meg hülyeszomszédra, hogy megoldja a problémát.

Ezek régi gyönyörű házak, mi élünk bennük és a mi tulajdonunk. Ezért nekünk is kell (illetve kéne) fenntartani és karbantartani őket.
Ha már egyszer műemlék, az Önkormányzat megszab bizonyos felújítási módokat (ez speciel Hild József tervezte ház, 1835-ből), arculat, etc. - ennek megfelelően hozzájárulhat. Viszont nekünk lakóknak kell megfogalmazni az igény és előteremteni az alaptőkét.

Minden esetre érdekes a hírverés... de a stukkódarab nem esett le. Mivel a tűzoltóság nem tudta eltávolítani, ezért ipari alpinisták veszélytelenítették a helyszínt. Ők távolították el az ereszalj egy részét, ami valóban zajjal érkezett a rendőrség által kiűrített utcára.

V-ger 2014.09.12. 19:26:14

@vince941:
2005-ig az épület állagmegóvása a lakók dolga.
2005 óta műemlékvédelmi törvény alapján felmerülő extra költségek a "sima" állagmegóváson felül (akár csak az, hogy "Pista bácsi" nem cserélhet ablakot, csak valami felszentelt "szakember") az önkormányzat "problémája" mindazon lakók esetében, akik 2005 előtt már birtokolták az ingatlant. Akik meg utána szereztek tulajdonjogot, azoknak ennek figyelembe vételével kell közös ktg-et / felújítási alapot / privát megtakarítást fizetni.

V-ger 2014.09.12. 19:26:51

@vince941: És a vidéki 70 éves Bözsi néni is úgy számolt, hogy a "szomszéd Józsi" kimeszel. Nem pedig úgy, hogy az "xy műemlékvédelmi" kft fog meszelni 4-5-ös áron.
süti beállítások módosítása