A mi Erzsébetvárosunk

Jósika utca 4.

2017. április 15. - amier

1886/87-ben Troppert János hentesmester megrendelésére építette Portner Antal ezt a nagyon egyszerű eklektikus lakóházat. Az emeleti falfelületen vörös téglaborítás, a szélső ablakok körül díszítés. Földszintjén 1895-ben Kattler Bernát kalaposmester és neje, szül.: Klein Josefa orthodox zsidó imaházat építtetett.

josika4-1.jpg

A közvetlenül az utcáról néhány lépcsővel megközelíthető egyszerű, egyterű imahelyen a női és a férfi rész függönnyel volt elválasztva. A férfiak az utca, a nők az udvar felől léphettek be. Az elrozsdásodott vastáblával záruló portál fölött már alig olvasható a felirat: Budapesti orth. izraelita hitközség fiókimaháza”. Az udvaron magyar és héber nyelvű márványtábla állít emléket az alapítóknak. A régóta bezárt, elhagyatott térben ma is felfedezhetők az egykori berendezés egyszerű darabjai: a fehér tóraszekrény, a tóraolvasó pult és a női részbe zsúfolva a faragott padok.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3412427575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása