A mi Erzsébetvárosunk

István út 6.

2017. április 01. - amier

1896/97-ben Reiss Henrikné, a Reiss Henrik Beraktározó és Bútorszállító Cég tulajdo- nosának megrendelésére épült háromemeletes historizáló lakóház, a Vasutas Segélyező Egyesület épülete. Tervezőjéről és építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár.

istvan6-1.jpg

A homlokzat szimmetrikus a kapu tengelyére, a kváderezett földszinten több üzletportál található, mindegyik íves záródású. Az első és második emeletek között osztópárkány nincs, ezek együtt érvényesülnek. Díszítettségük alapján is ide került a fő hangsúly az épületen. Az első emeleti ablakokat profilozott lemezen nyugvó oszlopszékes, dór jellegű pilaszterek fogják közre, felettük íves szemöldök- párkányzat, köténydíszük balluszteres. A legfelső szinten a díszítmények leegyszerűsödnek jelzés értékű nyíláskeretezésre. Igé- nyes kapualj, benne kétszárnyú faragott kapu, mögötte lodzsás belső udvar.

istvan6-2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6712393657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása