A mi Erzsébetvárosunk

Rottenbiller utca 8.

2017. március 29. - amier

A telken 2006-ban épült fel ez az 5 emeletes, jellegtelen apartmanház. 2004-ben – igaz, hogy kiürítve – de még itt állt az egykori Szeleczky-mosoda. Szeleczky András János fehér- neműtisztitó üzlettulajdonos 1910-ben vásárolta meg Klaudus Lőrinctől az egyemeletes házat és indította be a földszinten, gőzmosó, kelmefestő és vegytisztító üzemét. Gőzmosodájának egyetlen cégérét pedig az épület alját díszítő gránittömbökbe vésette. 

rotten8-1.jpg

A Szeleczkyék-család az emeleten rendezte be otthonát, a munka a földszinten, a mosó- mester irányításával zajlott, akinek két-három segéd dolgozott a keze alá, a vasalónők az épület szuterénjében dolgoztak. A húszas években még kályhán melegítették a vasalókat, később terjedtek el a kalanderek, a fűtött hengerként működő üzemi gőzvasalók. Aztán az ötvenes évek elején a Szeleczky-mosoda is állami tulajdonba került, de a kezelői jogot a Fővárosi Patyolat Vállalat kapta meg. Bár Szeleczkyék ekkor már nem laktak a házban, ekkor is voltak lakók az emeleten, akik furcsa mód a vállalatnak fizették a lakbért.

rotten8-2.jpg

A kilencvenes évek elején az épület egymást váltó tulajdonosai közül az egyik tetőtér- beépítést végeztetett, majd jelentős haszonnal továbbadta az ingatlant, amelynek később több egymást követő tulajdonosa volt. Aztán 2004-ben még a falon olvasható Szeleczky név örökre eltűnt a Rottenbiller utca életéből...

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6712385483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása