A mi Erzsébetvárosunk

Kazinczy utca 12.

2017. március 11. - amier

A Szimpla szomszédságában álló kétemeletes, klasszicizáló bérházat 1863-ban Pfligler Ignác megrendelésére Limburszky József tervezte és építette. Az eredetileg egyemeletes házra 1871-ben Buzzi Bódog építette a második emeletet, szintén Pfligler kívánságára. Finoman tagolt neoreneszánsz homlokzat, eredeti asztalosszerkezetekkel.

kazi12-1.jpg

kazi12-2.jpg

kazi12-3.jpg

A napjainkban „Kultúra utcája” névvel is büszkélkedő útvonal a XVIII. század közepén kertek között jött létre. A házhely alakja az eltelt 175 év alatt alig változott. Még 1841-ben Pollack Mihály építette körül ma is látható formájára Bornhauser Antal lakatosmester megbízásából. Ekkor Pollack lezárta a telket a Síp utca felől, a beépítést kihozta a korabeli Nagy Kereszt utcáig, ezzel kialakult a hosszú udvar. Pfligler és neje 1859 nyarán vásárolta meg az ingatlant. Az új tulajdonos négy év múlva lebontatta „régóta álló földszintes épüle- tét”, és új emeletes házat húzatott fel, követve a Pollack által korábban tervezett homlok- zati kiosztást.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4812329843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása