A mi Erzsébetvárosunk

István út 42.

2016. szeptember 10. - amier

1897-ben dr. Bassel Gerhard megbízásából épült 3 emeletes eklektikus bérház. Tervezőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár, de annyi tudható, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) 1898-ban kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat.

istvan42-1.jpg

istvan42-2.jpg

A konvencionális eklektikus homlokzat szimmetrikus a kapu tengelyére, a földszinten több nagyobb üzletportál található. Díszítettségük alapján az első emeletre került a hangsúly az épületen, az itteni szemöldök- párkány és a benne lévő díszítmény a legkiemelkedőbb elem a homlokzaton. A második emelet már kissé visszafogottabb díszítésű. A legfelső szinten a díszítmények leegyszerűsödnek jelzés értékű nyíláskeretezésre.

istvan42-3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr811692201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása