A mi Erzsébetvárosunk

561. Ujjé, a Ligetben (2)

2016. július 25. - amier

… a nagy fák nem két perc alatt nőnek meg. Egy ma kivágott 50 éves fa helyén csak 50 év múlva lesz ugyanakkora. 

És akkor most megint pár szó a Ligetről, mert ugye a Ligetben nagyszerű, mert a Ligetben mindig történik valami. Mostanában is. Majd két hete, hogy a Városliget Zrt. egy teljesen átlátszó kamuval próbálta meg lecsendesíteni a civilek és a lakosok felháborodását. A Liget Projekt műszaki igazgatója, Sághi Attila ugyanis isten bizonyra megígérte, hogy kivágás helyett minden egészséges fát át fognak ültetni Hungexpónál zajló építkezés helyéről.

varosliget3.jpg

A civilek és a szakemberek azonban joggal kételkednek a fák átültetésének sikerességében. És nem véletlenül és nem is alaptalanul. Ugyanis olyan méretes fákról van szó, melyek átültetéséhez minimum egyéves előkészítő munkára lenne szükség, különben elpusztulnak az új helyükön. Megyeri Szabolcs kertész szerint ha a Városliget Zrt. nem kamuzna, hanem komolyan gondolná a fák átültetését, akkor a következő egy évre a beruházást le kellene állítani, a növényeknek pedig páraszórók alatt kell edződniük, hogy kibírják a költözést. Hozzátette, hogy a nagyobb platánok még így is elpusztulhatnak – írja a 444.hu.

Ennyit hát az ígéretről meg a szakszerűségről

Nyár van. A fák számára ez nem egy izgalmas időszak, ilyenkor vegetálnak. Átültetni őket ősszel, még a fagy beállta előtt a legpraktikusabb, ilyenkor a legnagyobb az esély arra, hogy túlélik a traumát. Kivárja ezt vajon a Városliget Zrt., vagy ész nélkül nekilátnak az átköltöztetésnek? Ez egyelőre nem derült ki, de amilyen ütemben nyomják a projektet, szinte kizártnak tűnik. (KettősMérce / DiószegiHorváthNóra)

A budapesti fa(át)ültetés gyakorlatához meg még csak annyit, hogy elég ha pl. a Széll Kálmán téri fák esetére gondolunk, ahol a még a jóval többet elviselő facsemeték is sorra pusztulnak ki. De visszamehetünk még korábbra, pusztulnak az átültetett fák a II. János Pál pápa téren is. A meg 2007-ben átültetett tizenegy fából a Főkert szerint 8, helyi lakosok szerint viszont mindössze 3 élte túl az arrébb költöztetést. Többek között ez is kiderül az Index pár napja megjelent cikkéből.

A Főkert különben azt mondta, mind a 11 fa megvan a mai napig épen és egészségesen. Az Indexnél viszont jelentkezett a főpolgármesteri hivatal környezetvédelmi ügyosztályának korábbi munkatársa, aki részt vett az átültetés megszervezésében. Ezek után már csupán 8 fáról állította a Főkert, hogy túlélték az átültetést…

És ha valakinek még mindez nem elég, akkor tessék szíves lenni elolvasni a fentiekhez Tamás Bence Gáspár (Tbg) tegnapi cikkét – szintén a 444.hu-n: Így trükköznek a számokkal a Liget projektnél

***

Érdekes kérdés, vajon miért hagyja a budapestiek egy része az orránál fogva vezetni magát a Ligettel kapcsolatban. Valószínűleg a legfőbb ok, hogy csak kevesen értik mire is megy itt ki az adóforintjaink elköltése. Nekik a fentebb belinkelt cikket (és még jó néhányat) most végig kéne olvasni, hogy összeálljon a kép. Vélemény nincs benne, csak számok és tények.

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr218914326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása