A mi Erzsébetvárosunk

Damjanich utca 48.

2016. június 05. - amier

1980 körül épült 6 emeletes középület. Korábban az épületben az Országos Orvosszakértői Intézet volt található, manapság meg a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal. És itt állt az egykori Zsidó tanoncotthon, a MIKÉFE (Magyar Izraelita Kézmű és Földművesi Egyesület) tanulóotthona. 1944 júliusában az amerikaiak bombázták az utca liget felőli végét, az egyik bomba eltalálta az itt álló ötemeletes bérházat, amely teljesen összedőlt.

dami48-1.jpg

Az egykor eredetileg a fasorig húzódó kettős telek (Városliget No. 25/26., ma Városligeti fasor 41, 43. - Damjanich utca 48, 50.) ezen felén korábban egy Szabó Antal tulajdonában lévő, 1890 körül Korb Flóris és Giergl Kálmán terve szerint épült eklektikus villa, műterem és szobrász műhely állt. Ismeretlen időpontban bontották le, ezt követően épült fel az az ötemeletes bérház, amely a II. világháborúban elpusztult.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr998780528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása