A mi Erzsébetvárosunk

Kertész utca 20.

2016. február 15. - amier

A saroktelekre először 1850-ben építettek egy földszintes, klasszicista lakóházat Dieschler János terve szerint. Ezt az épületet Dörschug Antal 1870-ben a tulajdonos, Okenfusz Antal (Ockenfusz?) gyapjúkereskedő kívánságára egyemeletesre átépítette. Az ingatlant 1900 körül Kanczer Kálmán ólomgyáros megvásárolta, és 1901-ben a rajta álló ház lebontása után a Wesselényi utca (Wesselényi u. 39.) sarkán felépíttette 3 emeletes eklektikus bérházát, melynek dísztégla-borítású Kertész utcai homlokzatán oromdísz, neogótikus kőerkélyek, címer- és füzér-díszítések láthatók.

kertesz20-1.jpg

Az épület tervezőjéről és építőjéről ugyan nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár, az azonban tudható, hogy a ház a korszak tipikus pesti bérházainál sokkal jobb minőségben épült, a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) 1900-ban kiadott hivatalos jelentése is a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta.

kertesz20-3.jpg

kertesz20-2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr38391494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása