A mi Erzsébetvárosunk

Rákóczi út 6.

2016. február 14. - amier

1868-ban Kauser Lipót és Frey Lajos tervei alapján épült, egykoron  Kerepesi-bazár néven is ismert átjáróház. A romantikus eredetű, egyetlen hosszú udvarral kialakított három- emeletes üzlet- és bérház a Rákóczi út és a Dohány utca 3. között vezetett a Dohány utcai zsinagógához, majd eredetileg innen tovább a Dohány utcából induló átjárón keresztül egészen a Síp utcáig. Az építtető dr. Jankovits Béla volt. Udvarára anno működő üzletek és műhelyek nyíltak, az udvar közepén pedig vörösmárvány díszkút állt.

rakoczi6-1.jpg

rakoczi6-2.jpg

A telken korábban a „Vörös Ökörhöz” címzett vendégfogadót is magába foglaló lakóház és istálló állt, melyet 1861. július 5.-i leégését követően 1862-ben rekonstruáltatott Langheinrich András vendégfogadós, Hild Károly terve szerint. Az épületet 1867-ben vásárolta meg dr. Jankovich Béla gróf, földbirtokos, hogy az épület lebontása után itt építtethesse fel a Dohány utcáig kifutó, ma is itt álló átjáróházát.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr458388546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása