A mi Erzsébetvárosunk

Rákóczi út 24.

2016. január 06. - amier

A telken látható, két utcára néző (Rákóczi út 24. - Dohány u. 21.) háromemeletes bérházat Kauser Jozefin megrendelésére 1871/72-ben építették fel férje, Kauser Lipót és Frey Lajos terve alapján. A nagy fogadóterem mennyezetét Lotz Károly freskói díszítették. (A lakást a harmincas években többfelé osztották s Lotz műve megsemmisült.) Ami megmaradt: a loggiás udvar öntöttvas oszlopokkal, és a lépcsőház öntöttvas konzoljai. A bérház portálját – csakúgy, mint a többi, itt álló épületét – 1977-ben alakítatta át a Fővárosi Tanács.

rakoczi24-1.jpg

rakoczi24-2.jpg

Pár szó a Kauser építész-dinasztiáról: az 1870-es években, közel egyidejűleg, Pest építésén hét Kauser is dolgozott. Munkásságuk felmérése és értékelése mégis nehézkes, mivel ők maguk is csak későn kerülvén be a céhbe (1851-ben például Kauser József terveit is még Zofahl szignálja) az 1850-60-as évekből még terveik is valószínűleg más neve alatt szerepelnek. Másrészt, sajátos módon, bár jó ízléssel építettek, mint afféle tipikus vállalkozó-építészeknek, fennmaradt épületeiknek egyedileg csak kis része érte el a napjainkban műemléknek, műemlék jellegűnek vagy városképileg jelentősnek minősített épületek színvonalát. Pedig termésük igen nagy volt, és Budapest városképileg legfontosabb pontjainak kialakításában – ha nem is egyedi értékeikkel – jelentős szerepük volt. Jellemző, hogy 1873 után például csak a Körúton hat nagy Kauser-ház épült.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr608246602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása