A mi Erzsébetvárosunk

Kazinczy utca 49.

2015. december 03. - amier

A klasszicista lakóházat 1838-ban Zitterbarth Teréz építészirodája építette, az építtető Hellmer József kereskedő volt. A ma látható ház két egymás melletti épület összeépítésé- ből jött létre. Az ekkor még Kreuzgasse 514. számon szereplő ingatlan udvarára szintén ekkor került a kagylómintás, vörös márványból készült falikút is.

kazi49-1.jpg

kazi49-2.jpg

kazi49-3.jpg

Az épületet 1882-ben Schőja Ignác kávés özvegye, Formanek Mária vásárolta meg – Schőja a Pilvax és a Clark Ádám téri Budai Takarékpénztár földszinti kávéházának volt a bérlője – ezt követően (1895-ben) Duller Vilmos órás és tőzsdetulajdonos és Duller Dávid mosó- intézet tulajdonos birtokába került.

kazi49-4.jpg

Az idők folyamán a ház állapota egyre romlott, mígnem 2015 nyarán végre felújításra került a homlokzat. Sajnos, a belső udvar – fentebb még látható – öreg fügefája már nincs meg, nem élte túl a felújítást...

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr358134924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása