A mi Erzsébetvárosunk

Jósika utca 25.

2015. december 03. - amier

Az addig üres telekre először Lidl Simon megbízásából 1861-ben építettek egy új, földszintes lakóházat Limburszky József terve szerint. Ezt az épületet 1899 körül Fischer Ignác, a herendiekkel rokon majolikagyáros megvásárolta, és a rajta álló ház lebontása után 1900-ban Mezey Sándor tervei alapján felépíttette 3 emeletes, díszes oromzatú eklektikus lakóházát, melyben az építész a pesti bérházak hagyományos körfolyosóját nagyvonalú reneszánsz loggiákra cserélte. A földszinten eredetileg végig üzletek nyíltak.

josika25-1_1.jpg

josika25-2_1.jpg

josika25-4.jpg

A megrendelő, Fischer Ignác (1840-1906) 1867-ben a Két Szerecsen utcában porcelánfestő műhelyet nyitott, majd a majolikaipar területén szerzett érdemeiért tóvárosi előnévvel nemességet kapott.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr78134812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása