A mi Erzsébetvárosunk

440. Romház - Hernád utca

2015. augusztus 17. - amier

Még a múlt héten – az István útról – elkeveredtünk a Hernád utcába is. Pontosabban a Hernád utca és a Peterdy utca sarkára, ahol az egykori Klauzál Gábor Műszeripari Szakközép- és Szakiskola épülete áll a Hernád utca 52. szám alatt. Mert még áll. De ha így folytatódik, joggal kerül fel a kerületi romházak szomorú listájára. Az emeletek még csak-csak kinéznek valahogy, de a földszintről és az alagsorról már nem mondható el ugyanez. Egyre siralmasabb állapot, málló és rohadó vakolat, kitört ablakok mindenütt.

hernad52_rom1.jpg

Az épület a Hernád utcai kapun látható kiírás szerint még mindig eladó, pedig már 2010-re kiderült, hogy senkinek sem kellenek a főváros bezárt iskolái. (Ezt az iskolát 2007-től 2010- ig például ötször pályáztatták meg, sikertelenül. Így a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. a mai napig az ingatlan.com-on hirdeti…)

hernad52_rom2.jpg

hernad52_rom3.jpg

hernad52_rom10.jpg

Az itt (még) álló, nagyrészt dísztéglával borított háromemeletes iskola egyes források szerint a millenniumi ünnepségek idején épült, más források szerint meg Bárczy István polgármesternek köszönhetően 1904-ben. Eredetileg eleminek szánták, de az intézmény már legelső tanévétől kezdve leányok számára fenntartott polgári iskolaként működött; iratai a főváros levéltárában az 1904-es évtől maradtak fönn. 1918-ban már több mint 900 leány tanult a falai között. Az épületben később Hernád utcai Községi iparostanonc-iskola működött. Ebben az iskolában épületasztalos, bútorasztalos, bognár, kádár, csónakkészítő, kocsigyártó és mintakészítő tanoncokat képeztek. 1943-ban népiskola költözött az épületbe, amely az 1945/46-os tanévvel fokozatosan Általános Iskolává alakult. A Peterdy utcai oldalon - a saroknál – hatalmas méretű, mintegy másfél emeletnyi magasságot átfogó, igen feltűnő dombormű az épület kezdeti funkciójára utal.

hernad52_rom8.jpg

hernad52_rom6.jpg

hernad52_rom9.jpg

Az épület romlása különben még 2007-ben kezdődött, amikor is a főváros úgy döntött, hogy egy sor budapesti szakközépiskolát von össze, egyben elválasztja a szakképzést a gimnáziumi oktatástól. Ezzel a beolvasztott 19 iskola által használt épületek fölöslegessé váltak. És eladhatatlanokká. Biztos, hogy így kell mindennek történnie minálunk?

(A képeket nagyobb méretben – meg még pluszba párat – feltettük fb-oldalunkra is, ott elérhetők teljes „szépségükben”. - a Szerk.)

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr937713018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása