A mi Erzsébetvárosunk

Rákóczi út 52.

2015. augusztus 04. - amier

A jelenleg ötemeletes bérpalotát 1887 és 1888 között a két Kauser, József és Gyula tervezte és építette Dollinger Gyula orvos, egyetemi tanár számára, eredetileg 3 emeletesre. A felső két emelet jóval később, 1960 körül került az addig egységes stílusú épületre. A tagozat díszítő elemek – hermák, kagylódíszek, oroszlánfejes ablakdíszek – Schaffer Károlytól származnak, a mozaikkészítő Depóid Luigi volt. A kőfaragó munkákat Tonnies (karszt- márvány), Udvardy és Eichele (vörösmárvány) végezte.

rakoczi52-1a.jpg

Kauser József (1848-1919) a XVIII. század végén honosított építész-család sarja. Tanul- mányait apja vezetése mellett kezdte meg, a hazai és zürichi műegyetemen folytatta, majd Párizsban az École des Beaux-Arts-ban végezte. Neve kezdetben tervpályázaton tűnt fel, az 1878. évi párizsi világkiállítás magyar osztályának berendezésén, valamint az 1885. évi országos kiállítás tervezésénél is közreműködött. Stílusa a historizmushoz sorolható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr357677828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása