A mi Erzsébetvárosunk

Murányi utca 50.

2015. június 18. - amier

Az 1896-ban felépült 3 emeletes eklektikus lakóházat – csakúgy, mint a 48. sz. alatti épü- letet – az a Wellisch Alfréd (1854-1941) tervezte és kivitelezte (monogramja a kapu felett látható), aki műépítészként döntő mértékben hozzájárult, hogy a városegyesítéssel a fővá- ros ne csak nevében, hanem ténylegesen is – a provinciális Pestből – Budapestté váljék.

muranyi50-1.jpg

muranyi50-2.jpg

Mintegy kétszázötven műve – elsősorban bérházak, a XIX. század végi "budapesti eklektika" jellegzetes hordozói – a főváros építéstörténetének egyik legdinamikusabb periódusában született meg. Tervezői és kivitelezői tevékenysége mellett Wellisch hatalmas vagyont gyűjtött, melyet bérház- és telekingatlanokba fektetett. Építésekor ez a ház is az ő tulajdonában volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr727553088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása