A mi Erzsébetvárosunk

Murányi utca 48.

2015. június 18. - amier

A Murányi és a Peterdy utca (Peterdy u. 26.) sarkán álló, 1896/97-ben felépült 3 emeletes eklektikus lakóházat az a Wellisch Alfréd (1854-1941) tervezte és kivitelezte – monogramja itt is látható a kapu felett –, aki műépítészként döntő mértékben hozzájárult, hogy a városegyesítéssel a főváros ne csak nevében, hanem ténylegesen is – a provinciális Pestből – Budapestté váljék.

muranyi48-1.jpg

muranyi48-2.jpg

muranyi48-3.jpg

Kétszázötven műve – elsősorban bérházak – a XIX. század végi "budapesti eklektika" jellegzetes hordozói. Tervezői és kivitelezői tevékenysége mellett Wellisch hatalmas vagyont gyűjtött, melyet bérház- és telekingatlanokba fektetett, elsősorban Terézvárosban, Újlipótvárosban és Angyalföldön. Építésekor – csakúgy, mint a szomszédos lakóház – ez is az ő tulajdonában volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr97553102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása