A mi Erzsébetvárosunk

Péterfy Sándor utca

2015. július 17. - amier

A Péterfy Sándor utca a Külső-Erzsébetváros régi kivezető, délnyugat-északkelet irányú útja, mely az Alsóerdősor utcától a Garay tér 5-ig tart. A területet a XIX. századig beépítet- len maradt, kertészetek működtek itt, csak a Nagykörút kiépülését követően indult meg a terület benépesedése. A mai utca egy már a XIX. század közepén is meglévő kis utcából alakult ki, mely az akkori szegényház és az állatvásártér déli oldalán húzódott.

peterfy_utca_1.jpg

Keleti irányban ekkor még magánkertek, szőlők határolták, ezek megszűnését követően, a század második felében azonban a már a mai utca teljes szakasza létezett. 1875-től Óvoda utca néven ismert, 1914-ben az Óvoda utca előbb Péterfy, majd még ugyanebben az évben a Péterfy Sándor utca nevet kapta. (Az egykor itt élt Péterfy Sándorról, a Budapesti Állami Tanítóképző pedagógiatanáráról, az Eötvös-alap megteremtőjéről lett elnevezve.)

* 2000 óta bontásra került házak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1007528056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása