A mi Erzsébetvárosunk

Péterfy Sándor utca 36.

2015. július 17. - amier

1898-ban Sutter (Szutter) György nyerges és szíjgyártómester (később gyáros) megbízásá- ból Hundeshagen Károly építette – akkoriban még Óvoda utcai címen – háromemeletes eklektikus lakóház. Tervezőjéről ugyan nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár, de érdemes megjegyezni, hogy a ház a korszak tipikus budapesti bérházainál jobb minőségben épült, és a Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1898 és 1902 között kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta.

peterfy36-2.jpg

peterfy36-3.jpg

Az első emeleti ablakokat profilozott lemezen nyugvó oszlopszékes pilaszterek fogják közre, keretezésük összetett. A második emeleti ablakok felett timpanonnal képzett szemöldökpárkányzat, ezek köténydísze balluszteres. Az íves záródású földszinti ablakok és az oldaltengelyben nyíló kapubejáró felett fejdíszes zárókő látható, a bejárat jó állapotú, díszes, faragott fakapu, összességében a ház szép részletekben gazdag.

peterfy36-4.jpg

Ebben a házban töltötte gyermekkorát Pataky Jenő (1914-1996) színész, rendező.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr37528050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása