A mi Erzsébetvárosunk

Dózsa György út 74.

2015. június 08. - amier

Az egyemeletes historizáló villa 1881/82-ben épült Káry Sámuel divatáru-kereskedő részére, de szokták Csengery-villaként is említeni. Terveit Wellisch Alfréd műépítész készítette, a kivitelező Heinrich Károly volt. Az épületet többször átalakították, az 1920-as években pedig Bauer Emil tervei szerint bővítették a hátsó homlokzathoz csatlakozó egyemeletes épületszárnnyal.

dozsa74-3.jpg

A villaépület homlokzatait historizáló vakolatdíszek és nyíláskeretek tagolják, udvari homlokzata előtt egykor nyitott oszlopos előcsarnok állt, tetején kialakított terasszal. Stukkódíszes lépcsőházában háromkarú lépcső található öntöttvas bábokból álló korláttal és két kandeláberrel. A gazdagon tagozott homlokzattal kialakított villaépület a Dózsa György út erzsébetvárosi szakaszán állott villasornak utolsó emléke.

dozsa74-2.jpg

Az előző századfordulón itt működött Réh Béla Elektromágneses Szanatóriuma és Gyógyintézete. Innen költözött át a Fasor 11. szám alá. (Egy időben a Péterfy Sándor utcai kórház egyik részlege is itt működött, ami érthetően nem használt az épületnek.)

UPDATE: A jelenlegi tervek szerint az épületet felújítják, a tetőteret beépítik, kap egy liftet és egy 20 szobás hotelt alakítanak ki benne. Az átalakításhoz az építési és örökség- védelmi engedélyt is megkapták. Az építési munkákat augusztus 30-án megkezdték, az építési engedély öt évre szól. Az arra sétálókat jelenleg (2016 ősze) döbbenetes látvány fogadja: az épületnek teljesen elbontották a tetejét, termeit szétverték. Augusztus legvége óta munkások dolgoznak a területén, a bejárati kapun pedig egy nem túl barátságos tábla próbálja elhajtani a bámészkodókat. (Minderről a Népszavában, részletesen…)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr867525588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása