A mi Erzsébetvárosunk

Wesselényi utca 74.

2015. május 29. - amier

A historizáló lakóház építésére 1875 körül került sor, így a környék legrégebbi épülete. Reich Ignác megrendelésére Pichler és Brezina 1884-ben átépítette, majd 1925-től pékműhely és üzlet működött a földszinten, míg az emeletet lakás céljára rendezték be.

wess74-1.jpg

wess74-2.jpg

1926-ban a mély telek területén (az udvar végében) már működő két koksztüzelésű sütőkemence mellé a jobboldali telekhatárra építettek fel egy újabb kemencét. 1930-ban átalakították a földszinti üzlethelyiséget. 1964-ben az udvari három sütőkemencét elbon- tották és helyette fegyverjavító műhelyt alakított ki az Általános Vas- és Fémipari KTSZ. Ezzel egyidejűleg történt az utcai homlokzat ismételt átalakítása, és az egyszerű fémkeretes kirakatablakok elhelyezése is. A ház máig megőrizte díszes homlokzatát, az épületbelsőben fennmaradt az eredeti lépcsőház és díszes kovácsoltvas korlátja, valamint a lakásbelső fúvott üvegablakai.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr37503514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása