A mi Erzsébetvárosunk

Damjanich utca 23.

2015. május 21. - amier

Paulheim József építész feleségével, Kurzreiter Franciskával 1895. június 18-án vásárolta meg a Városliget közelében fekvő ingatlant. Négy hónappal később már építkeztek is a tekintélyes méretű saroktelken. A terveket az építtető és sógora, a kivitelező Hudetz János (1854-1930) építőmester látta el kézjegyével. A Nefelejcs utca (Nefelejcs u. 64.) sarkán álló, 1897-ben átadott háromemeletes eklektikus bérház a  egyaránt igazodik a közeli Andrássy út reprezentatív megjelenésű épületeihez és az Erzsébetváros bérházaihoz.

dami23-4.jpg

A Damjanich utcai oszlopdíszes bejáratból – felette báboskorlátos kőerkély – háromkarú főlépcső vezet az olasz reneszánsz hangulatot árasztó míves loggiába, míg az udvar másik három oldala a pesti bérházak megszokott gangos elrendezését mutatja.

dami23-3.jpg

A jó ízléssel megformált külső és belső homlokzatok Paulheim arányérzékét dicsérik. Az udvar tágas és napos, középütt növényekkel. Megmaradt a kút is, pedig a három-négy szobás, hálófülkés, cselédszobás utcai lakások komfortjához hozzátartozott a fürdőszoba is. 1933-ban belső átalakításokat végeztek a Paulheim-örökösök birtokában lévő házban. A beadványi terveket a következő generáció, Hudetz Béla (1897-1949) készítette. Az épület homlokzatát legutóbb 2008-ban újították fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr357462930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása