A mi Erzsébetvárosunk

Wesselényi utca 8.

2016. március 17. - amier

1910/11-ben Bíró Gyula saját bérházaként tervezte és építette ötemeletes szecessziós lakóház. A Dob utca 9. és a Wesselényi utca közötti átmenő telken kétudvaros, elsősorban üzletutca jellegű átjáróként épült, a szomszédos Wesselényi utca 10. szám alatti bérházzal teljesen azonos stílusban. Kerámia puttópárok, vésett jellegű mellvédmezők, lépcsős oromzat, geometrikus mintájú folyosókorlátok és merevítők.

wess8-1.jpg

A ma látható épület helyén korábban Teichner Emánuel és Teichner Manó doboz- és skatulyakészítők gyára és háza állt. A házat 1900-ban bontatta le Bíró Gyula.

Bíró (Biermann) Gyulát (1867–?), aki nemcsak építész volt, de építőmester, építési vállalkozó és befektető is volt, nem tartják számon a korszak kiemelkedő építészei között. Eddig nem készült róla életrajz sem, de épületei mind igen magas színvonalat képviselnek. Bár alkalmazott magyaros motívumokat (életfa, páva, stb.), nem sorolható a magyaros szecesszió építészei közé. Épületei a kései szecesszió egyszerűbb, premodern felé hajló megvalósulásai. A család 1915 óta viselhette a beczkói előnevet. Bíró Gyulát 1924-ben építőmesterként is ezzel az előnévvel vették fel a Magyar Mérnöki Kamarába. Halálának éve, ahogy sírhelye sem ismert.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr528490138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása