A mi Erzsébetvárosunk

Dob utca 6.

2015. április 03. - amier

A telekkönyvi iratok tanúsága szerint az eredetileg klasszicista, kétemeletes lakóházat a hozzá tartozó udvarral 1851-ben 16.000 pengőért Baumann Joachim terménykereskedő és Abeles Jozefin házastársak vásárolták meg. Arra vonatkozóan, hogy ők lennének az építtetők is, nem maradt fenn adat. 1912-ben 180.000 korona vételárért Weisz Albert és Weisz Matild tulajdonába került az ingatlan, akik a házat kibővíttették az udvar irányába.

dob6-1.jpg

Ekkor készült el a homlokzat szecessziós jellegű átalakítása is, de a korábbi homlokzat- tagolás egyetlen eleme, a főpárkány stukkódísze még ma is látható. Szintén Weisz kívánságára 1926-ban a hátsó istállót és a kocsiszínt garázzsá alakították át.

dob6-2.jpg

Az átlagos szecessziós homlokzat mögött színvonalas klasszicista lakóház rejtőzik. Eredeti belső tagolás, értékes részletek, pl.: kapualj, íves lépcsőház nagyon szép öntöttvas korlát- tal, kőlemezes függőfolyosók, kovácsoltvas korlát, pallótokos ablakok, kocsiszín. Az ingatlan 1951-ben felerészben, majd 1961-ben teljes egészében az állam tulajdonába került.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr67334818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása