A mi Erzsébetvárosunk

Nyár utca 10.

2015. május 09. - amier

A Szigeti Ármin (Bánd ?) megrendelésére 1907 és 1912 között Freund Dezső tervei alapján épült Nyár utcai lakóház a késő szecesszió jegyeit mutatja. A ház hátul négy, elöl a padlástérrel együtt ötemeletes. A homlokzat közepén különleges loggia-kompozíció, egyedi megformálású, domborműves maszkok a mellvédmezőkben; eredeti kapuszárnyak kovácsoltvas ráccsal, a kapualjban koporsóboltozat.

nyar10-1.jpg

A homlokzat geometriai formákból áll össze, amelyek közül hangsúlyos az 1910-es évekre jellemző trapézforma. A maszkok szintén erre az évtizedre jellemző kialakításúak. Az udvari homlokzaton a nyílásokat felső harmadukban körbefutó keret a Lechner-követők megoldását idézi, azonban ez is geometriai formává egyszerűsítve jelenik meg.

nyar10-2a.jpg

A kapualj különleges mennyezete is a trapézformából indul ki. Az épület kovácsoltvas rácsai a függőfolyosók korlátján, a lakásajtók rácsain és a lépcsőkorláton ugyanannak a geometriai formákból felépített virágnak a variánsai.

Freund Dezső (1884-1960) - Apja, Freund Jónás az első budapesti cinkográfiai műhely alapítója. Freund Dezső hallgatóként rendszeresen rajzolt a Borsszem Jankónak, az Üs- tökösnek. Építészi működését Komor és Jakab irodájában kezdte, a szabadkai városháza tervezésében vett részt. Önálló építészként több budapesti lakóépületet tervezett. A húszas években városatyaként a budapesti lakáskérdés megoldásával foglalkozott.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr37310664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása