A mi Erzsébetvárosunk

Almássy tér 2.

2015. április 02. - amier

A telken egy 1875 körül épült, egyemeletes historizáló lakóház állt, egészen 2006-os lebontásáig. A felújított, hibátlan állapotú épület bontása előtt irodaépületként szolgált, falán – a kapubejárótól balra – eredetileg egy márvány emléktábla volt található, mely valamikor 2005-ben eltűnt a ház faláról. És most már a ház sincs meg...

almassy_ter2-1.jpg

 almassy_ter2-3.jpg

Az emléktábla szövege a következő volt: E házban alakult meg 1945. január 18.-án az Ideiglenes Szakszervezeti Tanács. Megemlékezésül a Szakszervezetek Országos Tanácsa, 1985. január 18."

almassy_ter2-2.jpg

Arról, hogy 1989 óta hány munkásmozgalmi emléktáblát távolítottak el a fővárosban nincs adat, hiszen ezt már senki sem tartja nyilván. A nyolcvanas évek végéig a Budapest Galéria feladata volt a felügyelet – a táblák dossziéit még ma is őrzik –, de a rendszerváltás után már nem kísérték figyelemmel sorsukat. Csak néhányról tudható, hogy megsemmisült, ellopták vagy levették és bevitték valamelyik helytörténeti gyűjteménybe. A galéria lemon- dott ugyanis a táblák kezelői jogáról (és gondjáról), ez most a kerületek kötelessége volna. Az újak engedélyezéséről is a kerületek képviselő-testülete rendelkezik (de domborműves táblák esetében a főváros kulturális bizottsága is).

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr757259691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása