A mi Erzsébetvárosunk

Különbségek okai [297.]

A megismerés nehézségeiről.

2023. január 11. - amier

Amerre járok, üresek a hatósági áras termékek (jellemzően a tej és a cukor, az olcsóbb helyeken az olaj) polcai. Naponta kettő–négy boltot végigjárva két-három naponta sikerül bevásárolnom egy adaggal, és az egyre többször nem elég — a sarki közértben (ahol a képek készültek) már csak 3 liter hatósági tejet adnak egy nap, és van olyan hét, hogy egy árva doboznyit se látok.

tej_arsapka1.jpg

tej_arsapka2.jpg

A Publicus felméréséből viszont az derül ki, hogy csak az emberek háromnegyede észlel bármiféle áruhiányt. Méghozzá úgy, hogy a kormánypártiak sokkal kevésbé, mint az ún. ellenzék szavazói.

... az ellenzékiek 63, a bizonytalan szavazók 67 százaléka rendszeresen nem tud árstopos terméket beszerezni, a Fidesz–KDNP-szavazóknak azonban csak a 41 százaléka mondta ezt.

A "mondta ezt" kifejezés arra tereli gondolatainkat, hogy a kormánypártiak a kognitív disszonancia feloldása érdekében hajlamosabbak azt hinni, hogy valójában nincs áruhiány, csak nekik éppen az adott helyen és időben pechjük volt. Direkt utal erre az a tény, hogy a kutatók eleve kormányhűség szerint csoportosították a válaszadókat, és eszerint találtak különbségeket.

Eme könnyű és kínálkozó magyarázat mellett (nem helyett!) vannak más, lehetséges okok is. Az általam járt útvonalon a hatósági tej a Sugár üzletközpont földszintjén a legolcsóbb (209 Ft, a sarki közért árának alig kétharmada). Ennek megfelelően nem is kaptam ott már vagy két hete. Már-már megkérdeztem, hogy mikor lehet ilyesmihez hozzájutni, amikor tegnap megtette ezt helyettem egy nálam zaklatottabb választó.

— Ma még nem kaptunk — válaszolta úgy déltájban a készséges eladó. — Nem tudom, szállítanak-e egyáltalán.

Feltételezhető, hogy az üzletláncok a hatósági áras termékekből egyes boltoknak többet adnak, mint másoknak. Az ún. ellenzéki szavazók a fővárosban fölülreprezentáltak, a kormánypártiak a kisebb településeken.

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4318024300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása