A mi Erzsébetvárosunk

Kiírható az időközi választás [216.]

2022. április 11. - amier

Tegnaptól már újra ki lehet tűzni a koronavírus miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat és helyi népszavazásokat. Nálunk itt a kerületben már másfél éve nincs képviselője a 4. sz. választókörzetnek, mivel Borka-Szász Tamás (DK) 2020. október 16-án lemondott egyéni mandátumáról, miután önkormányzati irodájában áramlopás gyanúja miatt házkutatást tartott a Nemzeti Nyomozó Iroda. Ekkor több számítógépet lefoglaltak, mert azokon a volt képviselő bitcoint*, azaz virtuális fizetőeszközt bányászott. 

7ker_vk1.jpg

Ezt követően – mivel a törvény szerint 120 napon belül időközi választást kell kiírni a választókerületben. (2013. évi XXXVI. törvény a választási eljárásról, 8. §) – a kerület Helyi Választási Bizottsága annak rendje és módja szerint ki is írta az időközit 2021. január 24-re a választókerületben – de közbeszólt a koronavírus-járvány, és az időközi elmaradt. Most viszont már meg lehet tartani, csak még azt nem tudni, hogy mikorra írják ki.

Megjegyzendő, hogy 2019-ben az ellenzéki pártok megegyezése alapján a választó- kerületben a DK állíthatott jelöltet. Nem tudni, hogy most is így lesz-e, avagy sem...

*A bitcoin-bányászat lényege, hogy ezek a videókártyákkal ellátott számítógépek matematikai számításokat hajtanak végre annak érdekében, hogy megkapják, vagyis kibányásszák a bitcoinokat. Ezekkel már fizetni lehet a virtuális térben. Ami nagyon fontos, hogy ezeknek a gépeknek az üzemeltetéséhez irdatlan mennyiségű áramra van szükség, így otthon nem is éri meg bányászkodni.

Payns

P.s.: Azért arra kíváncsi vagyok, hogy a fentebb is említett ellenzéki megegyezés alapján újra a DK adhatja-e az ellenzék közös jelöltjét a választókerületben, ill.  elindítja-e a DK a lemondott Borka-Szászt? Végülis az áramlopási ügyet a magáncélú áramhasználatot el- simították, büntetőügy nem lett belőle, a nyomozást szép csendben megszüntették.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2117805619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása