A mi Erzsébetvárosunk

Mi az ellenforradalom? [140.]

Fejezetek a szocializmus politikai gazdaságtanából.

2021. július 10. - amier

Az ellenforradalom a társadalmi berendezkedés olyan, radikális átalakítása, amely korábbi, bukott rendszerek mechanizmusait hozza vissza.

epitoipar2.jpg

A Közlönyben megjelentek az építőipari szereplők által várt korlátozó intézkedések, melyben meghatározták többek között az exportra szánt termékek regisztrációját érintő tételek körét. Az egyik legizgalmasabb pont a csomagból az extraprofit-adóval terhelt termékek (kavics, homok, cement) hatósági árának bevezetése, és az azon felüli áron való értékesítésből fakadó nyereség 90%-os megadóztatása. (Portfolio)

Álljon itt mindehhez ismét pár kedves sor Vakmajomtól:

Az állam kiviteli tilalmat és kvázi hatósági árat vezetett be a kavicsra, homokra, cementre.

Ad1 ez az EU-ban elképzelhetetlen, hiszen az egyik alappillére az áruk szabad mozgása a közös piacon, oda viszem kérdés nélkül az árumat, ahova akarom, ez pillanatok alatt el lesz sikálva. Vagy pedig ki kell lépni az EU-ból hozzá.

Ad2 a hatósági ár ezer évek óta mindig mindenhol, ókori Rómában (pl. Diocletianus császár csúfos kudarcba fulladt ediktuma a fix árakról), középkorban, újkori Amerikában, szocialista rendszerekben aztán főleg, egy dologhoz vezetett: hiányhoz. Nem drága lesz a cement, hanem nem lesz. Hiába mondja az állam, hogy legyen 20 000 Ft tonnája, amikor a piacon 35 000, nem lesz kapható, se homok, se kavics, ha a piaci ár magasabb a hatóságinál. Bevezethetnék, hogy 1 doboz sör max 100 Ft lehetne, beírnák a közlönyükbe. Mi történne? Eltűnne a 300 Ft-os sör a boltokból, és kapualjakban kéne venni feketén 1000 Ft-ért, hiszen meg kéne fizetni a lebukás kockázatának árát is. Majd feketén duplája lesz a cement tonnája. Pont ez volt a szocializmusban mindennel: ha nincs szabad árképzés és az állam akarja megmondani, mi mennyi, pláne, ha az az állam inflálja a pénzt, jön a hiány, se unicum, se pacal, se télisza- lámi, se borjúláb, se farmernadrág, se telefon nincsen. Vagyis pult alól van, elképesztő drágán. Tedd el nekem Józsikám holnapra, okosba.

Csak az eszelősök mennek bele a hatósági ár komplett zsákutcájába.

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr416618832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása