A mi Erzsébetvárosunk

Múltidéző - Erzsébet körút 22. [111.]

2021. április 09. - amier

Van egy ház a körút erzsébetvárosi szakaszán, amely nagyon kilóg a környék eklektikus, a XIX. század végén épült házai közül; ez pedig az Erzsébet körút 22. szám alatti, 1960-ban átadott 5+1 emeletes lakóház. Tervezésére anno a BUVÁTI kapott megbízást, a tervező Jeney Lajos volt. (Akkoriban itt, a Lenin körút 22. sz. alatt nyílt meg Budapest legnagyobb, kétszintes KERAVILL szaküzlete, míg az emeleteken tanácsi lakások kaptak helyet.)

erzsbet_krt22r1.jpg

Nem volt ez mindig így, a telken eredetileg ugyanis egy 1889-ben épült, szobordíszes homlokzatú, háromemeletes eklektikus bérház állt, ennek azonban az utcai frontja a II. világháború során jórészt elpusztult. Most találtam ezt a képet, amely 1956 szeptembe- rében készült, és amelyen a részben helyreállított eredeti épület látható. A Weiss Lipót örökösei részére Mayer Péter műépítész tervezte lakóház utcai frontjának ugyan csak a földszintje maradt meg – itt a kép tanúsága szerint szövetáru és maradékfeldolgozó szaküzlet működött 1956-ban – míg a Kertész utcáig áthúzódó (Kertész utca 11.) udvari részt ekkorra már lakhatóvá tették.

erzsbet_krt22r2.jpg

A Budapest100 oldala és a Fővárosi Levéltár adatai szerint a Mayer-féle épület terve egy díszes, a környék házaihoz illeszkedő homlokzatot mutatott, a tető díszítőelemén pedig római számokkal az építés dátuma volt látható. (A súlyosan megrongálódott homlokzat bontására és az udvari szárny helyreállítására 1948-ban került sor az akkori tulajdonosok, Bedő Béláné és Bedő Rezső Ferenc kérelmezésére.)

erzsebet_krt22ma.jpg

Megj.: Kíváncsi lennék, hogy a ma itt álló ház építésekor megtartották-e az eredeti épület udvari szárnyait? A Kertész utca felé néző homlokzat alapján ez elképzelhető…

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4816496278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása