A mi Erzsébetvárosunk

Csak a szokásos [91.]

Ha valakinek lettek volna még illúziói

2021. február 05. - amier

A kormányhivatal szerint a Városliget mellé tervezett lakó- és irodaházaknak nem lesz jelentős környezeti hatásuk. Óriások épülnek majd, de sem az építésük, sem a működésük nem lesz majd hatással a környékre – áll a szakértői vélemény eredményét is közlő dokumentumban. (24.hu /  Vincze Miklós

Röviden: környezeti hatásvizsgálat nélkül kapott építési engedélyt az Ajtósi Dürer soron a volt ELTE épület és a Dürer kert helyére épülő 200 lakásos lakóparkot, illetve 2 iroda- épületet is magába foglaló komplexum. A beruházó többek között a Biodóm építéséhez is kapcsolható Garancsi István és Scheer Sándor tulajdonában lévő cég.

nagycirkusz.jpg

Aztán: a Városliget fb-oldala meg arra hívja fel a figyelmet, hogy a január végén megjelent a Magyar Közlönyben a Fővárosi Nagycirkusz új épületének megépítésére vonatkozó kormányrendelet is. Nagyon tanulságos olvasmány, arról szól, hogy az építkezésnél itt sem kell semmilyen jogszabályt figyelembe venni, így például nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni, nem lesz építészeti tervpályázat, csak egyszerűsített régészeti dokumentációt kell benyújtani.

A hatalmas, Nyugati pályaudvar – Ferdinánd-híd – Podmaniczky utca által határolt telek 80%-a beépíthető, parkolóhelyet sem kell annyit létesíteni, amennyit a jogszabályok előírnak, elég annak a 40%-a. Arról, hogy a cirkusz jelenlegi telkével a Városligetben mi lesz, egyelőre nem tudni. (Megj.: korábban még arról volt szó, hogy a cirkusz jelenlegi, Széchenyi Fürdővel szembeni épületét elbontják, a helyére pedig a Fővárosi Állat- és Növénykert kerül.)

Ha valakinek lettek volna még bármilyen illúziói, hát innentől ne legyenek...

P.s.: Semmibe vette az ellenzéki önkormányzat tilalmát a kabinet, amikor eldöntötte, hogy a Nyugati pályaudvar mellé építik a cirkuszművészeti központot.

***

Népszava információi szerint a Liget-projekt részeként megépülő cirkuszművészeti központ az artistaképző iskola mellett helyet adna egy cirkuszművészeti múzeumnak, kutatótárnak és könyvtárnak, artista szállásoknak és egy nagy cirkuszépületnek. A most megjelent rendeletek egyelőre csak az artistaképzőt nevesítik. A lap szerint a kormányon belül is volt némi vita arról, hogy a Nyugati pályaudvar melletti terület a legjobb hely egy cirkusznak és egy artistaképző intézménynek. Csakhogy az új cirkuszközpont helyszín- keresési akciói sorra dugába dőltek. Korábban felmerült a Dürer-kert, illetve az állatkert Hungária körút és a Kacsóh Pongrác úti felüljáró közötti sarka, valamint több Hungária körúton kívüli terület is. B-tervként továbbra is él a Fővárosi Nagycirkusz Városligetben lévő épületének felújítása és bővítése.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr216417630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása