A mi Erzsébetvárosunk

A múltat végképp eltörölni? [86.]

2021. január 20. - amier

Mi lesz veled Kazinczi u. 48.? – merül fel most a kérdés, miközben az egykori Wichmann-kocsma épületének sorsa sem tisztázódott, csak „felfüggesztődött”. De kezdjük az elején: még 2020 őszén hirdette meg az önkormányzat, hogy pályázat útján eladnák az egykori húsüzem épületét és a hozzá tartozó telket. (Pontosabban a tulajdonában levő kevesebb, mint egyharmad részt, bár a kiírás nem ingatlanhányadról, hanem ingatlanról szólt).

kazi48n-1.jpg

Tegnap aztán – bár nem az önkormányzat az egyedüli tulajdonos – honlapjukon közzétet- ték a polgármester azon egyszemélyes döntését (veszélyhelyzetben dönthet egyedül), hogy a pályázati eljárást eredménytelennek nyilvánítja. Hogy miért, nem tudni.

kazi48n-2.jpg

A telek utcafronti részére 1880/81-ben Lohr János tervei alapján dr. Pászthory Károly ügyvéd 10 lakásos, emeletes bérházat építtetett. Az ingatlant aztán 1908-ban vásárolta meg Schmolka Manó hentes, hogy a házat ipari épületnek alakítassa át. Ezt követően itt működött a Schmolka-féle kóser szalámigyár füstölője és húsfeldolgozója egészen 1944-ig, majd a Délhús telephelye lett annak megszűntéig. Az omlásveszélyes falak lebontása után a telekre 2011-ben beköltözött egy romkocsma és az épületet 2012-ben többszintes szórakozóhellyé alakították át. Az Ellátó Kert és a Kocka után aztán 2016 körül a BRKLYN étterem-bár-klub nyílt meg itt...

kazi48n-3.jpg

2009 márciusában a kapun még látható volt a Délhús felirat

Azon persze lehet vitatkozni, hogy egy-egy ilyen épületet érdemes-e megőrizni, hiszen önmagában nem egy nagy vasziszdasz, és nem is műemlék. De ugyanakkor jellegzetes emléke a kerület ipari múltjának. A kérdés így csak annyi: lehet-e, szabad-e a múltat végképp eltörölni?

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7616397798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása