A mi Erzsébetvárosunk

965. Megint lomtalanítás jön

2019. november 15. - amier

A következő hétvégén, azaz november 22-én pénteken és 23-án szombaton tartja a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) az össznépi kerületi lomtalanítását, ekkor lehet majd önfeledten kipakolni a feleslegessé vált cuccokat az utcára. Végre ki lehet dobni a lomokat, viszont – ha nincs szerencsénk – a környék napokig úszik majd a szemétben. Már alig várom. (Régebben mindez nyáron történt, de az utóbbi években valamiért – talán a turisták miatt – áttértünk a téli időszámításra lomtalanításra.)

lom150505-1.jpg

Mert biza’ nincs is annál hangulatosabb dolog, mint amikor csendesen üldögél az ember a flancos teraszon, szopogatja az italát vagy fogyasztja az ételét – és tőle pár lépésre hatalmas szemétkupacok virítanak, megspékelve egy-két lomizóval. Ó, Budapest, te csodás!

Hivatalosan csak előző nap este szabad kitenni a lomokat, méghozzá csak 18 óra után. Aki ennél korábban kezd kipakolni az utcára az szabálysértést követ el, de ez nem igazán szokott mindenkit  zavarni.

lom150505-5.jpg

Elvileg és állítólag vasárnapra már rend lesz, az FKF tájékoztatója szerint a lomtalanítást követően elvégzik az úttest takarítását. Az ingatlan előtti terület, valamint járdaszakasz rendbetétele az ingatlan tulajdonosának, illetve üzemeltetőjének a kötelessége. Tessék tehát készülődni, aztán egy hét múlva majd meglátjuk, hogy idén mi és hogyan zajlik, lomtalanítás címén.

További szép estét mindenkinek.

lom150505-7.jpg

(A képek még 2015 nyarán, az utolsó hangulatos nyári lomtalanításkor készültek.)

P.s.: A hulladéktörvény alapján a lomtalanításkor kihelyezett tárgyak a kihelyezés pilla- natában az FKF Zrt. tulajdonába kerülnek, így aki ezekből eltulajdonít, az lopást követ el – tudatta még 2013-ban a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósága. A közteresek tettenéréskor a szabályszegőt feltartóztathatják, vagy a rendőrségre előállíthatják. A rendőrség saját hatáskörben is intézkedhet(ne): helyszíni bírságot szabhat(na) ki, vagy nagyobb érték esetén büntetőeljárást indíthat(na). (A kitett lomok tulajdonviszonya ezt megelőzően rendezetlen volt, ezért csak korlátozottan lehetett fellépni a "lomisok" ellen, akik lomtalanításkor szinte kiköltöztek a közterületekre.)

Megjegyzés: Minden törvény annyit ér, amennyit betarta(t)nak belőle. És ez nem csak a lomtalanításra vonatkozik…

Devosa Gábor, önkormányzati képviselő

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9015307786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása