A mi Erzsébetvárosunk

898. Túlturistásodva

2019. április 30. - amier

Egy érdekes írás az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont oldaláról: A túlturistá- sodás Budapest bulinegyedében címmel – érdemes elolvasni. Melanie Kay Smith, Olt Gergely, Csizmady Adrienne (MTA TK Szociológiai Intézet) és Pinke-Sziva Ivett (Corvinus Egyetem) kérdőíves felmérést készítettek Belső-Erzsébetváros problémáiról, de helyi lakókkal, turistákkal, civil szervezetek képviselőivel, kocsmatulajdonosokkal és alkal- mazottakkal is interjúztak, valamint helyszíni megfigyeléseket végeztek. A kutatók két éve, 2017-ben mérték fel a „bulinegyed” állapotát.

bulinegyed6.jpg

Kutatásunk szerint számos tényező vezetett a lakossági elégedetlenséghez és a túlturistásodás elleni ellenállás növekedéséhez, például a növekvő tömeg, az utcai bűnözés, a piszok és szemét, a részegség, éjszakai zaj, utcai vizelés és az emelkedő árak. Az 50 évesnél idősebbek jobban érzékelik ezt, mint a 30 alattiak, és a megkér- dezett lakók 18 százaléka úgy tervezi, hogy ezek miatt a problémák miatt elköltözik a kerületből. Egy válaszadó így fogalmazott: „Nagyon szerettem ezt a környéket, de az utóbbi egy-két nyáron nagyon elszabadultak a dolgok a külföldi turistákkal kapcso- latban. Nehéz bárhová is menni éjszaka, mert annyi a részeg ember az utcákon és akkora a tömeg a kocsmákban” (grafikus, nő, 29 éves). Mások arról panaszkodtak, hogy a környék „egy nagy közvécé lett”, hogy zavarja őket a szemetelés, a prostitúció és a hajléktalanság.

A teljes írás ITT olvasható. (Vannak benne vitatható, esetleg téves állítások, de minden- képp érdemes elolvasni…)

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

P.s.: Nemrégiben megjelent sajtójelentések szerint Budapest az ötödik leginkább túlturistásodott város Barcelona, Velence, Amszterdam és Milánó után. Az elmúlt egy évben a lakosság 6 százaléka hagyta el Belső-Erzsébetvárost.

***

És itt van még pár adat: 4245 szálláshely szolgáltatási hely van nyilvántartva a 7. kerület- ben. Ez összesen 13 534 szobát jelent 31 737 ággyal. Ebből egyéb szálláshely 8353 szoba és 19 409 ágy. Nincs több kérdésem. (via Uj7 2019)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1514795908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása