A mi Erzsébetvárosunk

832. Ezek tényleg rohadékok

2018. október 14. - amier

Aztakurva rovatunkból 5. 

Még meg sem száradt a tinta az alig tíz napja összebarkácsolt – és holnap már hatályba is lépő – legújabb hajléktalanüldöző törvényimitáción, de máris változtattak rajta. Nem, nem emberségesebb lett, annak most még a legkisebb nyomát is kiirtották ebből az amúgy is aljas intézkedésből. Így aztán az „utcáról eltávolított” hajléktalanoknak az állam mégsem fizeti ki a megsemmisített, nem tárolható ingóságaiknak értékét, mehetnek isten hírével.

A rendelet (…) megengedi a hatóságoknak, hogy begyűjtsék az utcai hajléktalanok személyes holmiját, és azt bizonyos indokokkal megsemmi- sítsék. Ez a rendelkezés idáig anyagi kártérítést írt elő erre az esetre (levonva a megsemmisítés költségeit, vagyis a hajléktalan fizessen is azért, hogy elégetik a dolgait), és kikötötte, hogy nem szabad megsemmisíteni az olyan személyes tárgyakat, mint az utcán élő ember fényképei, személyes iratai, gyógyászati segédeszközei. Ez az, amit (…) még idejében megváltoztattak: az állam (…) nem állít maga elé emberiességi korlátokat, el lehet égetni a gyerekekről őrzött megkopott fotót is, bármit. (via Index)

Miközben a dagadt és a táskásszemű vidáman zabálnak a fényben és melegben, templomba járnak üvöltve megvallani a hitüket, emberségről papolnak és becsületről makognak, kint a sötétben és hidegben nincs menekvés. Az urak húsosfazeka alatt lángolnak a pénzkötegek és bűzös füstöt eregetve lángra kap a két szatyor is. Elég az egykor jóillatú pulóver a kedves hölgy emlékével együtt – talán utoljára ő nézett úgy rá, mint emberre nézni kellene –, a fagy ellen védelmet nyújtó takaró, a sapka, amit egy fiú adott neki régen és a lángok felzabálják végül a fotót, apa, anya és ő. Nincs többé. (Kolozsvári Szalonna)

Korábban a hajléktalanok azért nem mentek hajléktalanszállóra, mert féltek, hogy ellopják az esetleg még meglévő kevéske ingóságaikat. Mostantól nem kell tartaniuk ettől, a kor- mány rabolja el tőlük azt a keveset is, amijük még megmaradt. Vérlázító rohadékság, amit ez az emberiesség minimumát is leszaró hatalom művel!

Payns

P.s.: "Az utcákon, aluljárókban élő hajléktalanok csak a jéghegy csúcsa" - A mai nap az utolsó, hogy nem minősül szabálysértésnek a hajléktalanság - az éjféltől életbe lépő törvény szerint ugyanis: büntethető lesz az, aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik. Sajtóhírek szerint a hét elejére nagy rendőrségi akció is készül. A rendőrök először csak felszólítják majd a fedél nélkül élőket, háromszori felszólítás után azonban börtönbe is kerülhetnek a hajléktalanok. 

***

A francia főváros polgármestere, Anne Hidalgo a  Journal du Dimanche hetilapnak adott interjújában bejelentette: Párizsban az idei télen megnyitják a középületeket, köztük a városházát és az állami tulajdonban lévő palotákat is a rászoruló hajléktalanok számára. (444.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6314301487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása