A mi Erzsébetvárosunk

István út 20.

2017. április 03. - amier

1913 és 1816 között épült ötemeletes szecessziós lakóház az István út és a Hernád utca (Hernád u. 36.) sarkán, nagyméretű tetőfelépítményekkel. A ház terveit maga a tulajdonos, Ziegler Géza készítette 1913-ban – a századforduló hatalmas fővárosi építési lázában egyáltalán nem volt ritka, hogy az építész egyszersmind beruházóként is működött. A kivitelező Hofhauser Lajos volt.

istvan20-1.jpg

istvan20-2.jpg

A saroképület főhomlokzatai igen gazdagok vakolatarchitektúrában – barokkos ablak- szemöldökök, cikk-cakk mintás övpárkány, az ablakkötények geometrizáló táblái –, arany és bronz színű szalagdíszítésekben az zárterkélyeknél. Az épület a Hernád utca 38 és 40-es szám szerves folytatása. Földszintjén egy orosz étterem, az Arbat található, Ziegler eredetileg ide kávéházat tervezett; a földszint nagyobb részére pedig boltok kerültek – sajnos, ezeknek jó része ma zárva van.

istvan20-3.jpg

id. Ziegler Géza (1869 - ?) életéről meglehetősen keveset tudni, ám annyi bizonyos, hogy 1869-ben született, s építészeti tanulmányait a budapesti Műegyetemen végezte. (Fia, ifj. Ziegler Géza, szintén építész volt.) 1899-ben a Budapest Lakás- és Címjegyzék szerint még a Kerepesi út 60. szám alatt lakott, később pedig a Csömöri út 21. szám alatt volt otthona. A Budapest Főváros Levéltárának Közjegyzői okiratai szerint építész és építőmester is volt, és valóban mindkét szakmában tevékenykedett.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3212399147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása