A mi Erzsébetvárosunk

Kazinczy utca 16. - mikve

2017. március 11. - amier

Ismeretlen építész(ek) által tervezett art deco stílusú épület. 1925 és 1930 között épült, több fázisban. A fogadóépülete mögött földszintes folyosón megközelíthető 7 szintes fürdőkomplexum. A földszint vörös márvánnyal borított, az emeleti ablakok felett népi motívumot ábrázoló tondók láthatók, felettük fríz húzódik. A belső udvarban a fürdő- komplexum homlokzata puritán, csupán az ablakokat keretezi szalagkeret (középütt két oldalra kihajló levélmotívummal), közöttük vakolt pálcatagok láthatók.

kazi16-1.jpg

A telek hátsó részén álló épületszárnyak használaton kívül állnak, számos medencét lefalaztak. A fürdő vize csak „élővíz", azaz forrás vagy esővíz lehet. Budapest egyetlen mikvéjének tetején nagy tartályokban gyűjtik az esővizet, majd ezt használják a lemerülőmedencékben. Az egyemeletes házban 1928 óta működő mikve női részét a közelmúltban újíttatta fel a haszid közösség.

kazi16-3.jpg

A rituális fürdő legalapvetőbb feltétele a vallásos zsidó életnek. A Biblia parancsa szerint a havi ciklust befejező asszonynak a rituális fürdőben kell alámerülnie, és csak ez által válik a házaséletre tisztává. A mikvébe csak "természetes" azaz eső, vagy patak illetve kútvizet lehet használni. A 2004-ben avatott fürdő építtetésére két New York-i magyar származású férfi vállalkozott. Hászid hagyomány szerint egyébként nagy becsesség a mikve építése és elősegítheti a gyermekáldást is.

kazi16-2.jpg

Az új fürdő számára választott telket a hitközség 1923-ban vásárolta meg, az alapkőleté- telre 1925. szeptember 13-án került sor. Anyagi nehézségek miatt az építkezés egy időre leállt, s csak 1928-ban folytatódott, végül 1930 szeptemberében adták át. Utcai részét felújították, ma is lakásokként és fürdőként használják, hátsó, udvari része azonban pusztulófélben van.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1912330125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A.anyta 2019.05.20. 16:32:00

A ház tervezője Böhm Henrik és Hegedűs Ármin építészpáros.
Böhm Henrik( várpalota, 1867-Budapest, 1936) és Hegedűs Ármin (Szécsény 1869- Budapest, 1945) műépítészek közös irodája 1896-1935 között állt fenn. Az I. világháború előtt a lechneri szecesszió, a német jugensdsil hatása alatt több épületet, köztük fürdőket terveztek az országban szerte.
Forrás: Bolla Zoltán - A magyar art deco építészet- 66 oldal
süti beállítások módosítása