A mi Erzsébetvárosunk

582. Valami robbant

2016. szeptember 26. - amier

„Ha valami terrorszervezet robbantott, azt max pár nap, és tudni fogjuk (ez a terror lényege), ha a Gázművek, az pár hét (az állami monopóliumok lassan haladnak), ha a kormány, azt évekig nem.” (fb-komment)  

Jó reggelt. Persze nem az, mitől is lenne az. Szombaton késő este ugyanis robbanás történt a szomszédságunkban, a Teréz körút és a Király utca sarkán. Hogy mi is történt pontosan, nem tudni. Ami biztos az annyi, hogy valami robbant a VI. kerület és a bulinegyed sarkán.

terez_robban3.jpg

Fotó: Molnár Zsolt / Index

Az első hivatalos rendőrségi közlés szerint ismeretlen eredetű robbanás történt, és súlyos bűncselekményt gyanítanak. A helyszínen vasárnap fehér kezeslábasba bújt helyszínelők jelentek meg, a környéket – azok után, hogy éjjel a közeli házakat ki is ürítették – továbbra is lezárva tartotta a hatóság, még a kis utcákat is, de az ott lakókat már visszaengedték a lakásukba. A nyomozók minden környéken élőt felkeresnek és kikérdeznek, annyira, hogy a Népszabadság szerint még a helyszíntől közel fél kilométerre élő lakókat is kikérdezték.

A rendőrség több jel szerint is arra gyanakszik, hogy szögbombát robbanthatott valaki a Teréz körúton szombaton éjjel. Úgy tudjuk, vannak arra utaló jelek, hogy valaki szándékosan okozott sérülést a rendőröknek, a helyszínen előzőleg láttak egy zacskóval várakozó alakot. (HVG)

A 24.hu szerint azonban több furcsa eleme van a robbanásnak, nagyon úgy néz ki, hogy ez eddig a világ legfurcsább robbantása:

  • Este fél 11-kor valami robban a Nagykörúton.
  • Valahogy csak két rendőr állt az állítólag lezárt helyszínen, pedig a nagykörútról beszélünk, szombat este. Ők sérültek meg.
  • Az elsőként odaérő két ember két civil ruhás rendőr volt.
  • Perceken belül a helyszínen van száz rendőr, csapatszállítókkal, pedig ennyit nagyon nehéz hirtelen összeszedni.
  • A gázrobbanást többnyire gyorsan meg lehet állapítani, ennek ellenére nem mondanak semmit, még egy órával később is érkeznek rendőrök, TEK-esek a helyszínre.
  • Lassan 12 óra eltelt, nem közölt senki semmit, pedig bekamerázott a helyszín, több szemtanú van, a rendőrség eleve ott volt a robbanásnál, hiszen ők sérültek meg.
  • Van olyan rendőr, aki csőbombáról, van olyan, aki gázrobbanásról beszél.
  • Majd a rendőrség egyik hivatalosan kifelé nem kommunikáló szerve megkeres két újságot, hogy emberölés gyanúja miatt nyomoznak, de kérdésekre nem válaszolnak.
  • A rendőrség pedig nem hajlandó megerősíteni, amit mondtak.

Orbán Viktornak soha nem jöhetett jobbkor ez az esemény - ez a megközelítés azt feltételezi (én továbbra is szeretném hinni), hogy semmi köze nincs hozzá. Csupán arról van szó, hogy ő egy ilyen szerencsés ember, akinek még a csillagok állása is segít megőrizni/megerősíteni pillanatnyi pozícióját. (orditok.blog.hu / k.szalonna)

P.s.: Vasárnap este végre megszólalt a rendőrség, Papp Károly országos rendőrfőkapitány és a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője, Keresztes Imre tartott sajtótájékoztatót. Egészen eddig semmi érdemit nem közöltek a magyar hatóságok a robbantásról, most viszont, húsz órával később több információ is elhangzott. De nem lettünk okosabbak. Szerencsére már csak alig egy hét van hátra…

Jobbulást a két rendőrnek.

UPDATE 1. (Népszabadság 2016-09-26 05:59:00) Koncertre indult szombat este Kleb Attila fotós a kedvesével. A Teréz körúton, a két járőr mögött sétáltak pár másodperccel a robbanás előtt. A rendőrség tanúként kihallgatta őket, de nem csak a kérdések voltak különösek a számukra, hanem azt sem értik, hogy teremhettek ott pillanatokon belül a civil ruhás nyomozók.

UPDATE 2. (Szele Tamás 2016-09-26 10:52:00) Nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy az ország jelenlegi, gyűlölködéstől agyonfertőzött állapotában szinte bármi történhet. Bármi lehet a bombatámadásból, főleg a közismerten kormánypárti ügyészség kezében. Lehet még belőle minden bizonyíték dacára terrortámadás, megvádolhatnak bárkit vele, jószerével minden politikai csoport gyanú vagy vád alá kerülhet – ha az ügy politikai aspektusait nézzük.

***

TUDTA? 1999-ben négy lakóházat ért bombamerénylet Moszkvában és más orosz városokban. Putyin miniszterelnök egyértelműen csecsen terroristáknak tulajdonította a támadást, és elrendelte Groznij bombázását, újrakezdve a csecsen háborút és az egekig növelve népszerűségét. Pár nappal később a rendőrség tetten ért három orosz titkos- ügynököt, akik Rjazanyban telepítettek éppen bombát. Ezt később gyakorlatozásnak nevezték, a dumában leállították a vizsgálatot, az egész ügy minden dokumentumát 75 évre titkosították. A tovább kutató civil bizottság tagjait meggyilkolták, illetve letartóztatták. Néhány hónappal később Putyin Oroszország elnöke lett. Most már tudja. (Tóta W. Á.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8711742995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása