A mi Erzsébetvárosunk

Szövetség utca 14/16. - kórház

2016. szeptember 05. - amier

1882-ben született meg az a döntés, hogy az egyetemi klinikákon felnőtt kiváló orvosoknak működési teret kell biztosítani. Emiatt "Budapesti Általános Rendelő Gyógyintézet" megnyitását határozta el 7 egyetemi magántanár és 1904-ben megvették a Szövetség utca 14. sz. alatti telket, ambulatórium építése céljából.

szovetseg1416-3.jpg

1907-ben I. Ferenc József jelenlétében történt meg a Szövetség utcai részleg megnyitása, mely 1921-ben felvette a „gróf Apponyi Albert Poliklinika" nevet. A főorvosok között több jelentős tudós volt, aki a gyógyítás mellett az intézmény tantermében előadásokat tartott orvostanhallgatók részére. Ilyen kiemelkedő orvos volt Germán Tibor, Lobmayer Géza, Petényi Géza, Török Lajos, Ranschburg Pál.

szovetseg1416-2.jpg

szovetseg1416-1.jpg

1969-ben szervezetileg a Péterfy Sándor utcai Kórház rendelőintézetéhez csatolták az intézetet, jelenleg is annak Szövetség utcai részlege.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5011677241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása